Chivas

Chivas Regal 12

chivasČe je bil Balantinne’s v SFRJ viski delavcev, je bil Chivas Regal 12 viski voditeljev. Nedosegljiv za večino. Še sedaj imam v podzavesti Chivas Regal 12 = noblesa. Viski sta zaćela mešati brata Chivas, škotska trgovca z luksuznim blagom (kava, začimbe,…)  iz 19. stoletja. Očitno uspešno, saj je Chivas med najbolj prepoznavnimi viskiji na svetu.

Sedaj ga polnijo v destilarni Strathisla. Glavni promotor Chivasa v 20. stoletju je bil Frank Sinatra. Očitno precej uspešen, saj je bil Chivas sponzor Sinatrine diamantne turneje leta 1990.

Vonj: v kozarcu so kar nekaj časa vztrajali alkoholni hlapi. Mimo njih ni prišlo nič drugega. Sem dal na stran za par minut. Bolje. Les in nato citrusi. Sem dal še malo na stran. Po dodatni odstavitvi je bilo zaznati še karamelo in nekaj sladkobe. Je bilo pa vse skupaj dokaj neizrazito..

Okus: vanilija in Toffifee. Pookus je srednje kratek, suh. Dodatek vode mu pomaga. Voda ga odpre, dobil sem še nekaj oreščkov in sadni zaključek. Je pa pookus z vodo krajši.

V primerjavi z mešancem Balantinne’s, je to izrazitejši, bolj kompleksen viski. Ko so alkoholni hlapi izzveneli, je bilo več substance. Precej dražji, a vprašanje, če toliko bolj vreden. Cenovno se zelo približa single maltom. Jaz bi izbral single malt.     


Destilarna: polnjen v Strathisla destilarni

Alkohol: 40%

Vonj: citrusi, karamela, les.

Okus: vanilija, toffee, oreščki, sadje

Pookus: kratek

Ocena: ⚜⚜⚜


     

Advertisements