Chivas Regal 12

chivasČe je bil Balantinne’s v SFRJ viski delavcev, je bil Chivas Regal 12 viski njihovih voditeljev. Nedosegljiv za večino. Še sedaj imam v podzavesti Chivas Regal 12 = noblesa.

Viski sta zaćela mešati brata Chivas, škotska trgovca z luksuznim blagom iz 19. stoletja. , Luksuzno blago je takrat pomenilo kavo, začimbe in viski.  Očitno sta bila zelo uspešna, saj je Chivas postal eden izmed najbolj prepoznavnimi viskijev na svetu.

Sedaj ga polnijo v destilarni Strathisla. Glavni promotor oz ambasador viskija Chivas v 20. stoletju je bil Frank Sinatra. Precej uspešen, saj je bil Chivas sponzor Sinatrine diamantne turneje leta 1990. Meni se zdi tak:

Vonj: v kozarcu so kar nekaj časa vztrajali alkoholni hlapi. Ko so izzveneli, je prišlo na plano nekaj citrusov in hrasta. Nato še karamela in nekaj sladkobe.

Okus: vanilija in tofi. Prijetne, bolj na sladki strani. Rozine in sladkor v prahu. Proti koncu malce taninov. 

Pookus je srednje dolg, soliden, brez posebnosti, a tudi brez grenkobe.


Ocena: ⚜⚜⚜


Dodatek vode mu pomaga. Voda ga odpre in doda nekaj oreščkov in sadni zaključek. Je pa pookus z vodo krajši.

V primerjavi z osnovnimi mešanci je Chivas 12 izrazitejši, bolj kompleksen viski. Lepo sestavljen viski, ki ne bo razočaral manj zahtevnih konzumentov, a sam bi raje posegel po 12 let staremo Johnnie Walkerju Black.


  • Destilarna: polnjen v Strathisla destilarni
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: citrusi, karamela, les.
  • Okus: vanilija, toffee, rozine, oreščki, sadje
  • Pookus: stednji

     

Advertisements