#6 Jameson

jamesonIrski whiskEy Jameson je najbolj prodajan irski viski na svetu. Verjetno tudi najbolj znan. Irci imajo tudi najstarejšo destilarno viskija na svetu (Bushmills), vendar so sedaj po številu destilarn močno za Škoti. Tako kot vsi irski viskiji, je tudi Jameson 3x destiliran. 

Trikratna destilacija naj bi viskiju odstranila nečistoče in ga naredila lažjega, manj robatega. A so blended viskiji že tako nežnejši od single maltov, tako da, zakaj 3x destilirati? Polnjen je v steklenice zelene barve (barva Irske). Zeleno barvo steklenic nekatere destilarne uporabljajo, da skrijejo svetlejšo barvo svojih viskijev. Pri večini pivcev viskija pač velja prepričanje, da je temnejša barva viskija=boljši viski. A ro ne drži. Zelena barva steklenice pač kaže, od kod prihaja. Z Irske. A destilarno Jameson je ustanovil Škot.

Vonj: Saden. Rozine z rumom. V ozadju je prisoten hrast in nekaj cvetličnih nians. Enostaven, lahek.

Okus: prav tako kot vonj, lahek in  blag. Sladnost in trave prevladujejo, a zmoti rahla kislost, ki ni prijetna. Zaključi se nežno sadno, nežno suho in izrazito kratko.


🥃🥃 / Če ni drugega.


Enostaven, lahek in piten viski. Zmotila me je kislost, a se tolažim, da je to lahko posledica plastične 0,5cl stekleničke.  Lahka irska konjenica za poletne dni.


  • Destilarna: John Jameson & Son
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: saden, rozine, cvetlice
  • Okus:slad, trava, rahlo kiselkast
  • Pookus: kratek, saden, suh