Ardbeg

Ardbeg 10

ardbeg10Šota in dim. Brez teh dveh komponent, Islay viskiji ne bi bili to, kar so. Nekje do sredine 20. stoletja, je večina destilarn na Škotskem uporabljala šoto, a so to prakso kasneje začele opuščati. A ne na otoku Islay. Ne v destilarni Ardbeg. Tam šoto še vedno dimijo pod ječmenom. Močno dimijo.

Prva asociacija, ki mi je prišla na misel, ko sem potunkal nos v glencairn kozarec, v katerem je bil natočen Ardbeg 10? Zobna ordinacija. Tista stara, kjer so vonji razkužil, iz tistih majhnih, barvastih posodic, napolnili prostor ordinacije. Iste kemikalije dajejo vonj dimljenim viskijem. To so fenoli.  Merijo se v delcih na milijon; (parts per million = PPM). Ardbeg 10 je “šotiran” na 55 PPM, kar je veliko. To se tudi začuti.

Vonj: Arcnije iz zobne ordinacije in dimljeno meso. Prebijanje  mimo dima in šote pripelje do sladkih not; sladkana limona. Dim in šota sta  dominantna, a ne težka.

Okus: V ustih je presenetljivo lahek in živ. Dimljena sladkoba se počasi izostri s poprastim nadaljevanjem. Vse skupaj osvežijo citrusi. Zaključek je suh, pookus pa srednje dolg, dimljen in oreškast. Dimljena slanina potresena s praženimi oreščki. Za po vrhu še malce popra. Me like!

Z dodatkom vode Ardbeg izgubi nekaj svojega “umpfa”. Če že voda, naj je bo malo.

Kljub močni dimljenosti je Ardbeg 10 presentljivo lahek in svež. Mineralnosti in zemeljskih arom je malo, a jih ne rabi. Dim, šota, sladkoba, citrusi. Vse arome so v harmoniji in tvorijo prijetno, a zaključeno celoto. To sem pogrešal pri Bowmore 15 . 

Še kratka primerjava z Laphroaigom 10. Laphroaig 10 je sicer nekoliko manj dimljen, a je težji viski z bolj zemeljskimi vonji. Drugačna šota pač.

Destilarna Ardbeg je imela vzpone in padce. Različni lastniki, zaprta (mothballed), odprta z majhno proizvodnjo,… Leta 1997 jo je kupil Glemnorangie, jo obnovil in popeljal na pota stare slave. 


 Destilrana: Ardbeg

Regija: Islayardbeg10 (2)

Alkohol: 46%

Vonj: dim, šota, sladka limona, oreščki

Okus: sladek, šota, dim, limona, poper

Pookus: svež, sladka dimljena slanina, oreški, poper

Ocena: 🏅🏅🏅🏅🏅


Advertisements