Bowmore 15 Darkest

15yearsolddarkestKer mi je Bowmore 12 ostal v tako lepem spominu, sem od tega 15 letnika pričakoval precej. Staran 12 let v bourbonovih sodih in zadnja 3 leta finiširan v Oloroso šeri sodih. “Darkest” v imenu sugerira na naravno temno barvo pridobljeno z leti staranja. Dim in šeri sodi pa obetajo kombinacije sladkastih arom in dima.

Destilarna Bowmore je bila ustanovljena daljnega l. 1779. Najstarejša destilarna na otoku Islay in ena najstarejših na Škotskem. Edina ima klet za staranje viskija pod nivojem morja in je ena redkih, kjer ječmen kalijo ‘v hiši’ (floor malting). Na otoku Islay se dimi na veliko. Po dimljenosti je nekje v sredini Islay viskijev. Ne premalo in ne preveč. A kot se je izkazalo pri Ardbegu 10 in Laphroaigu 10, je ‘preveč dima’ relativna zadeva. 

To ocenjevanje je bilo dvojno. Sva ga izvajala skupaj s svakom Davidom, ki je 1/2 Škot. Ima že prirojeno 0,1 promila viskija v krvi.  Vsak svoj Glencairn kozarec, svoj list papirja in svoje brbončice.

Najprej barva, ki se ji, žal, moram bolj posvetiti. Bakreno jantarna. Lepa. Umetna. Zakaj viski poimenuješ po barvi (darkest), če pa to ni prava barva  viskija? Viskiju spimpaš barvo, nato se pa z njo hvališ v imenu viskija. Resno? Prvi minus.

Vonj:  na začetku pričakovano dimast. Nato se pojavijo še  vanilija, oreški in dimljena slanina. Ampak nekako nedorečeno je vse skupaj. Ni povezano v celoto. Ob dodatku vode gre vonj bolj na sladno/sadno stran; slive.

Okus: mineralen in dimast. Dodatek vode prinese še nekaj dimljenih oreškov in na koncu sadje. David je vonjal suhe slive, pri okušanju pa mu je bil poprast brez vode in oreščkast (lešniki) z vodo.


Ocena: 🏅🏅


Prav navdušen nad BowmorjEm 15 ni bil nobeden od naju. Nepovezane arome v zraku obvisijo vsaka zase. Skupek okusov, brez harmonije, brez povezanosti.  Škoda, da vsa tradicija, ki jo negujejo v Bowmore destilarni ni prišla na plano pri Bowmore 15 ‘Darkest’ single maltu. 


 

  • Destilarana: Bowmorebowmore15
  • Regija: Islay
  • Alkohol: 43%
  • Vonj: dim, vanilija, oreščki, dimljena slanina
  • Okus: mineralno-zemeljski, pekoč, oreščki/lešniki, malce sadja
  • Pookus: Srednje dolg. Voda ga skrajša in ublaži.
  • Dodana barva: Da
  • Hladna filtracija: Da

 


Advertisements