#14 Glenlivet 18

glenlivet18-2jpgGlen, ime za ledeniško dolino na Škotskem. Glen, začetek imena velikega števila škotskih single maltov: Glen: morangie, fiddich, goyne, dronach,… , če naštejem samo nekatere. Destilarna Glenlivet je doma v pokrajini Speyside.

Je prva destilarna, ki je postala legalna, po tem, ko so na Škotskem l. 1823 dovolili legalizacijo destilacije. Prej nelegalne destilarne so postale ligit. Ime Glenlivet je hitro postalo sinonim za vrhunski viski. Destilarna je dobila veliko posnemovalcev, ki so svoje žlobudre prav tako poimenovali…Glenlivet. Vse do leta 1880, ko je družina ustanovitelja dobila eksluzivno pravico do uporabe imena Glenlivet.

Sem Glenlivet 12 nabavil že nekaj let nazaj, a takrat se še nisem ubadal s takimi malenkostmi, kot so vonjave in okusi pri viskiju. Zdaj me, tako da se jim posvečam pri njegovemu starejšemu bratu, Glenlivetu 18.

Staranemu v sodih prve in druge polnitve ameriškega hrasta (bourbon sodi) in šeri sodih, se mu leta poznajo že v kozarcu. Oljnat, počasi steče po stenah kozarca, kjer pušča dolge in tanke strune. Barva je tudi letom primerna; temna, zlato jantarna.

Vonj: Bogat in raznovrsten. Odličen. Začne se z rozinami, nato hrastom, sladom. Nadaljuje se s citrusi, jabolkom in svežim sadjem. Z vodo na plano prileze še sadni kolač in kar nekaj začimb. Le te odlično uravnotežijo sladkaste arome.

Okus: Sladek, malce pekoč. Rozine v limoninem soku, s poprom in cimetom. Bo treba probat to kombinacijo še v sladici. Oljnat in meden. Voda ga prestavi še za raven višje. Vanilija in oreški. Malce mešanega sadja in močan okus po medu za zaključek. Hudobro!

Pookus je dolg, sladek, spicy, suh. Konča se s citrusi.


🥃🥃🥃🥃🥃 / Bolje skoraj ne gre! 


Glenlivet 18 je viski bogatih arom in okusov. Težje aroma temnega sadja so lepo uravnotežene z začimbami, svežino citrusov in malo pikantnosti. Viski za vse priložnosti, ob katerem bodo uživali tako poznavalci, kot tisti, ki šele vstopajo v svet viskija. Odličen.

Destilarna obratuje neprekinjeno od ustanovitve do danes (z majhno prekinitvijo med 2. svetovno vojno). Baje je George Smith, prvi lastnik destilarne Glenlivet in tisti, ki jo je legaliziral, okoli hodil z dvema pištolama. Zaradi legalizacije tovarne ni bil ravno priljubljen pri svojih ex-kameradih. Kot kaže, je vedel, kaj dela.  Glenlivet 18 je dokaz za to. 


 • Destilrana: Glenlivetglenlivet18
 • Regija: Speyside
 • Alkohol: 43%
 • Sodi: burbon in šeri
 • Vonj: rozine, hrast, slad, citrusi, jabolko, sveže sadje
 • Okus: med, rozine, poper/cimet spicy, citrone, vanilija, oreščki, karamela
 • Pookus: svež, suh, sladek, pekoč, citrusi
 • Dodana barva: Ne
 • Hladna filtracija: Da
 • Voda: Malo

 

One Comment

 1. Peter says:

  Se strinjam z vami, cudovit, morda le le nekolikanj drag viski. Sam za hobi tudi poizkusam in studiram viskije, se mi lahko kdaj pridruzite na pokusini in kaksno receva. V centru Lj… Pozdrav, Peter

  Like

Comments are closed.