#15 Springbank 15

springbank15-1Včasih je bil Campbeltown  središče viski industrije. To mestece je bilo dom več kot tridesetim destilarnam viskija in njih viskiji so veljali za najboljše. A je kvaliteta padla in ostale so samo še 3. Springbank je ena izmed treh. Destilarna, kjer delajo prav posebne viskije, je v lasti iste družine že od ustanovitve. Springbank 15 miniatura pa je bila v moji.

Springbank 15. Narejen po oldskul metodah, da bi obudil spomin na viskije prejšnjih časov. Staran v šeri sodih, nima dodane barve in ni hladno filtriran. Je svetle barve, nekje med medom in slamo. Če v kozarcu deluje lahkotno, se zadeva pri vonju spremeni. Tu zadeve postanejo…”zanimive”. Nekaj čudnega se voha v deželi Campbeltown.

Vonj: ostra šota s pridihom vžgane škatlice šibic, s katero podkuriš mokro travo in listje.  Kot da bi bil žveplan. Plesnivo staro usnje.  Na koncu še nekaj malega sladu. 

Okus: začne se pekoče (spicy), nato rahlo sladkasto in sladno. Tudi tu ne gre brez čudnih okusov. Z vodo žveplo skoraj izgine, tako da se začuti poper, nato nekaj sladu in šotast zaključek. 

Pookus je srednje dolg, s poprastim in suhim zaključkom. Z vodo se pookus podaljša in postane res dolg. Izrazito pekoč in suh.


🏴 /  Nikar!


Me je kar malce skrbelo, ko sem zapisal vse zgoraj omenjene vonjave. Res so bile mimo (off notes). Sem šel brati, kaj pravijo drugi. Večina je seveda ubrala šeri zgodbo, a sem našel tudi ocenjevalca, ki ga je vohal in okušal drugače kot večina  Jason’s Scotch . I am not the only one! Še nekaj nas je. zakaj prihaja do takih razlik, ne vem, a žveplasto-gumastega 

Campbeltown se nahaja na polotoku Kintyre, zraven Mull of Kintyre. Tistega, o katerem je godel Paul McCartney. Mogoče bom pri Springbank 12 slišal McCartneya in Wings? Ker pri 15ki ga nisem.


 

  • Destilarana: Springbankspringbank15
  • Regija: Campbeltown
  • Alkohol: 46%
  • Vonj: ostra zažgana šota, vžigalice,  goreča mokra trava in drva, staro usnje
  • Okus: pekoč, poper, slad, dim
  • Pookus: dolg, poper, suh
  • Dodana barva: Ne
  • Hladna filtracija: Ne