Springbank 15

springbank15-1Včasih je bil Campbeltown  središče viski industrije. To mestece je bilo dom več kot tridesetim destilarnam viskija in njih viskiji so veljali za najboljše. A je kvaliteta padla in ostale so samo še 3. Springbank je ena izmed treh. Destilarna, kjer delajo prav posebne viskije, je v lasti iste družine že od ustanovitve. Springbank 15 miniatura pa je bila v moji.

Springbank 15. Narejen po oldskul metodah, da bi obudil spomin na viskije prejšnjih časov. Staran v šeri sodih, nima dodane barve in ni hladno filtriran. Je svetle barve, nekje med medom in slamo. Če v kozarcu deluje lahkotno, se zadeva pri vonju spremeni. Tu zadeve postanejo…”zanimive”. Nekaj čudnega se voha v deželi Campbeltown.

Vonj: ostra šota s pridihom vžgane škatlice šibic, s katero podkuriš mokro travo in listje. Plesnivo staro usnje. Kot da bi bil žveplan. Na koncu še nekaj malega sladu. Kje so šeri sodi, sadje, sladkoba?

Okus: začne se pekoče (spicy), nato rahlo sladkasto in sladno. Z vodo se v pekočih tonih začuti poper, nato nekaj sladu in konča se šotasto/dimasto.

Pookus je srednje dolg, s poprastim in suhim zaključkom. Z vodo se pookus podaljša in postane res dolg. Izrazito pekoč in suh.


Ocena: 🏴


Me je kar malce skrbelo, ko sem zapisal vse zgoraj omenjene vonjave. Žveplo pač ni prijetno. Sem šel brati, kaj pravijo drugi. Večina je seveda ubrala šeri zgodbo, a sem našel tudi podobno vohajočega, ki ga je vohal in okušal drugače kot večina  Jason’s Scotch . I am not the only one! Še nekaj nas je. Lahko da so razhajanja med serijami tako velika, da se to tako očitno pozna. Ne vem. Springbank 12 naj bi bil drugačen. Tole o destilarni Springbank in Springbank 12 pravi Ralfy  Finest destilery in Scotland. Campbeltown se nahaja na polotoku Kintyre, zraven Mull of Kintyre. Tistega, o katerem je godel Paul McCartney. Mogoče bom pri Springbank 12 slišal McCartneya in Wings? Ker pri 15ki ga nisem.


 

  • Destilarana: Springbankspringbank15
  • Regija: Campbeltown
  • Alkohol: 46%
  • Vonj: ostra zažgana šota, vžigalice,  goreča mokra trava in drva, staro usnje
  • Okus: pekoč, poper, slad, dim
  • Pookus: dolg, poper, suh
  • Dodana barva:
  • Hladna filtracija:

 


Advertisements