#17 Balvenie Doublewood 12

balvenie12dwBalvenie. Tradicionalisti iz pokrajine Speyside. Sami pridelujejejo ječmen, ga sami kalijo in sušijo. Med sušenjem ga obračajo na roke; floor maltings. Imajo tudi lastno sodarno in sodarje (coopers). Vodo si iz istega vodnega vira delijo s precej večjim in bolj znanim sosedom, destilarno Glenfiddich. Kako se vse skupaj obnese? 

Belvenie doublewood 12 je, kot že ime pove,  staran v dveh vrstah sodov. Najprej v hrastu impregniranem z viskijem (verjetno v že uporabljenih bourbon sodih) in nato nekajmesečni finiš v šeri sodih. Sodeč po vonjih in okusih, ki so prihajali iz te miniaturke, bi lahko v šeri sodih odležal dlje časa.

Vonj: Najprej vanilja in rozine zapolnijo nosnice, nato hrast in kratek preblisk gozdnega jagodičevja. Lepi, a ne zelo intenzivni vonji. 

Okus: V ustih deluje kremasto, karamelno sladko. Okusi jagodičevja in vanilije skupaj s hrastom obložijo brbončice. Zaključi se z malo čokolade in nekaj popra.

Pookus: Srednje dolg; sladen in malce začinjen.


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Balvenie 12 DW je dokaj blag, tako pri vonju, kot okusu. Voda sicer doda nekaj zeliščnih vonjev, a je vse skupaj manj intenzivno. Prijeten, sladek, okusen single malt destilrane, kjer negujejo tradicionalno izdelavo viskija. Če bi le bilo več jakosti pri vonjih in okusih.

Balvenie je neodvisna destilarna iz pokrajine Speyside. Sicer je lastnik destilarne družinsko podjetje William Grant & Sons, ki ima v lasti tudi destilrano Glenfiddich, a delujejo neodvisno. Z Glenfiddichom si delijo vodni vir. Kot sem že omenil, sami pridelujejo in obdelujejo ječmen. Imajo tudi lastno sodarno in sodarje (coopers). Za uspeh destilarne Balvenie ima (verjetno) največ zaslug njihov malt master David Stewart, ki je začetnik bogatitve viskija z zaključevanjem staranja v različnih sodih; cask finishing


  • Destilarana: Balvenieimage
  • Regija: Speyside
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: vanilija, rozine, hrast, gozdno jagodičevje
  • Okus: jagodičevje, vanilija, čokolada, poper
  • Pookus: srednji, začinjen, sladen 
  • Dodana barva: Da
  • Hladna filtracija: Da