Auchentoshan

Auchentoshan 12

auchentoshan-12yoZadnji v seriji 3x destiliranih single maltov destilarne Auchentoshan. Auchentoshan 12. Leta 2008 so v destilarni Auchentoshan popolnoma prenovili viskije. Oblikovno in “modelno”. Z  viskijem  Auchentoshanom 12, so nadomestili prejšnji “osnovni model” destilarne, Auchentoshan 10. Desetka  pravijo, je bila bolj tako-tako, kakšna je dvanajstka?

Tipični predstavnik Lowland viskijev. Svojo lahkotnost kaže že v kozarcu. Vodenkast kot je, se lahkotno pretaka po kozarcu. Nič gostega ali oljnatega. Barvo so mu malo popravili. Sedaj je med barvo slame in cvetličnega medu.

Vonj: Lahkoten. Mogoče preveč. Travniške arome z nekaj jagodičevja.

Okus: Sladek, kremasto-karamelen, na koncu rahlo trpek. Ob dodatku vode je samo še sladek.  Pookus je za tako lahek single malt presenetljivo dolg (a ne zares dolg), sladko trpek in suh. 

Zadnji iz serije Auchentoshan (American Oak, Three Wood in 12 YO) se je odrezal najmanj prepričljivo. Čeprav ima edini navedeno letnico, za drugima dvema zaostaja tako pri okusu, kot pri vonju.  Pri zmagovalcu, Auchentoshanu Three Wood, dobimo vse kar ima 12ka in še precej več. Pri  American Oaku več taničnosti in lesa. Je pa Auchentoshan 12 najbolj prepričljiv v lahkotnosti. Zdaj ko je zmagovalec znan, mi ostane samo še eno. 


Destilarna: Auchentoshan auchentoshan12

Regija: Lowland

Alkohol: 40%

Vonj:travniško cvetje, jagodičevje

Okus: sladek, kremast, trpek

Pookus: srednje dolg, sladko/trpek, suh

Okus: 🏅🏅🎗


Advertisements