#19 Glengoyne 18

imageDestilrana, ki svoje single malte destilira na škotskem višavju (Higland), stara jih pa na škotskem nižavju (Lowland). Destilarna, ki deluje neprekinjeno od svoje ustanovitve leta 1833. Destilarna, ki prisega na 6 resnic v proizvodnji single malta: nič šote, potrpežljivost, lastni šeri hrastovi sodi , zorenje, ni dodajanja barvil, tradicija. Temu pravijo The Glengoyne way. Več o Glengoyne way na koncu članka. 

Že barva v kozarcu deluje bogato. Temna jantarna se poda oljnatemu izgledu tega single malta. Dolge, tanke, neprekinjene strune počasi polzijo po steni kozarca. Ta viski ne more biti slab. In tudi ni.

Vonj:  Vonjave ena na za druge puhtijo iz kozarca: najprej hrast, ki se hito umakne bolj sladkim vonjem rozin, zrelih banan in jabolk. Sladke vonje uravnotežijo bolj zemeljski vonji oreščkov. Če bo še okus tak… 

Okus: Začne se hrastovo, nato pekoče začimbe in čokolada. Medene rozine. Zabavi se pridruži še ingver s temnim sladkorjem. Zaključi se z malce grenkega zažganega sladkorja. Po dodatku vode te grenkobe  ni več, a tudi ko je, ni moteča.

Pookus je dolg, hrastovo taničen in orehovo sladek. Vse pokriva prijetna suha začinjenost.


🥃🥃🥃🥃🥃 / Bolje skoraj ne gre! 


Kakšen single malt! Če bi bila destilarna Glengoyne par metrov južneje, bi bila v pokrajini Lowlands in nihče ne bi govoril o pustih lowlands single maltih. Sem v uvodu napisal nekaj o Glengoyne way-u in njihovim hrastovim sodom. Hrastove sode dobijo tako, da v Španiji sami delajo šeri. Sami izberejo hrast, ga posušijo, naredijo sode, jih napolnijo s šerijem, ki ga nato zorijo 3 leta. Sode izpraznijo in jih odpeljejo na Škotsko. Če to ni zavzetost, potem ne vem kaj je. Kaj naredijo s šerijem ne vem, a pri tako dobrem single maltu, to ni pomembno. Je vreden vsake kaplje izdelanega šerija. Še povezava do Glengoyne Way


  • Destilrana: Glengoyneglengoyne18-01
  • Regija: Highland
  • Alkohol: 43%
  • Vonj: jabolka, banana, rozine, orehi, vanilija
  • Okus: hrast, ingver/poper, čokolada, med, rozine, temen sladkor
  • Pookus: dolg, hrast, oreh, sladkast, začinjen. Suh.
  • Dodana barva: Ne
  • Hladna filtracija: Da