Cragganmore

Cragganmore 12

imageSpeyside single malt iz destilarne, ki je prva uporabila, takrat novo možnost transporta, železnico. Destilarno so namensko zgradili zraven tirov. Ustanovitelj je bil John Smith, ki se je prej kalil v destilarnah Macallan, Glenlivet in Glenfarclas. Za gradnjo destilarne so uporabljali kamen iz bližnjega hriba, po imenu Craggan Mor (Velika skala). Od tod ime destilarne. 

Cragganmore 12 je staran izključno v šeri sodih. V regiji Speyside to radi počnejo. Gre za šeri sode druge polnitve (2nd fill casks). Ti sodi naj bi oddali malo več hrastovih in malo manj šeri arom. Pri barvi so ga malce spimpali, saj so mu dodali barvilo. Marketing konglomerata Diageo pravi, da tako mora biti. Neodvisne destilarne pravijo da ne in to početje počasi opuščajo.

Vonj: Zelo dober. Začne se sadno-cvetno, z malce dima. V nadaljevanju masleno karamelni vonji toffija in citrusi. Nato spet cvetni vonji, tokrat v kombinaciji z medom. Cvetlični med?

Okus: Kremast, sladek, celo sirupast, z nežno pikantnostjo (poper) na začetku, a se ta v nadaljevanju hitro okrepi. Kratek prehod v karamelen zaključek. Malce grenko-sladkih okus oreškov lepo dopolnijo okus. Pookus je dolg, hrastov, začinjen. Nekaj citrusov čisto na koncu.

Cragganmore 12 je single malt z zelo izrazitim vonjem in malo manj izrazitim, a dobrim okusom. Kremast, saden, dopolnjen z nekaj dima in lepo dozo pikantnosti. Šeri arome so osnova tega viskija. Večino ga porabijo za izdelavo Johnnie Walker Black Label viskija, tako da ga je le manjši del na razpolago kot single malt. 

Destilarna je že dolgo časa v lasti konglomerata Diageo. Diageo je podjetje, ki ima v lasti največ škotskih destilarn oz znamk škotskih viskijev. Je tudi največji proizvajalec alkoholnih pijač na svetu. Naredili so izbor svojih single maltov, imenovan Classic Malts, ki naj bi bil izbor značilnih viskijev vsake regije. Regije v  izboru so si malce prilagodili, ampak, če si največji, pač prilagodiš. Single malti in “regije” v izboru Classic Malts so: Dalwhinie 15 (Highland), Talisker 10 (Island of Skay), Oban 14 (West Higland), Lagavulin 16 (Islay), Glenkinchie 12 (Lowland) in Cragganmore 12, kot predstavnik Speyside regije.


Destilarna: Cragganmoreimage

Regija: Speyside

Alkohol: 40%

Vonj: sadje, karamela, dim, citrusi, zelišča

Okus: pikanten, poper, sirupast, oreščki, karamela

Pookus: dolg, začinjen, hrast, citrusi

Okus: 🏅🏅🏅🏅


Advertisements

2 thoughts on “Cragganmore 12”

Comments are closed.