#21 Cragganmore 12

imageSpeyside single malt iz┬ádestilarne, ki je prva uporabila, takrat novo mo┼żnost transporta, ┼żeleznico. Destilarno┬áso namensko zgradili zraven tirov. Ustanovitelj je bil John Smith, ki se je prej kalil v destilarnah Macallan, Glenlivet in Glenfarclas. Za┬ágradnjo┬ádestilarne so uporabljali kamen iz bli┼żnjega hriba, po imenu┬áCraggan Mor (Velika skala). Od tod ime destilarne.┬á

Cragganmore 12 je staran v razli─Źnih sodih. Verjetnk je najve─Ź burbonovih sodv. Zakaj verjetno? Ker so podatki v knjigah in na spletu zelo razli─Źni. Od 100% ┼Ťeri sodov, do 100% bourbonovih sodov. Sama destilarna nima svoje spletne strani, kjer bi bilo navedeno, katere sode su uporabili pri tem 12 let starem single maltu.

Pri barvi so ga malce spimpali, saj so mu dodali barvilo. Marketing konglomerata Diageo pravi, da tako mora biti. Neodvisne destilarne pravijo da ne in to po─Źetje po─Źasi opu┼í─Źajo.

Vonj:┬áIntanzivne sadno-cvetne arome z malce dima buhtijo iz kozarca. Predvsem cvetne. Celo parfumske. V nadaljevanju malo hrustljavih jabolk . Nato spet cvetni vonji, tokrat v kombinaciji z medom. Cvetli─Źni med?

Okus: Kremast, sladek, celo sirupast, z ne┼żno┬ápikantnostjo popra na za─Źetku, ki se v nadaljevanju okrepi. Zeli┼í─Źa. Malce grenko-sladkih ore┼íkov lepo dopolni okus.

Pookus je dolg, nekaj prijetnih taninov. Pikanten.


­čąâ­čąâ­čąâ┬á/┬áZa poskusit!


Cragganmore 12 je single malt z zelo izrazitim vonjem┬áin malo┬ámanj izrazitim, a dobrim okusom. Kremast, cvetli─Źen, dopolnjen z nekaj dima in lepo dozo pikantnosti.

Ve─Źino ga porabijo za izdelavo Johnnie Walker Black Label viskija, tako da ga je le manj┼íi del na razpolago kot single malt.┬á

Destilarna je ┼że dolgo ─Źasa v lasti konglomerata Diageo. Diageo je podjetje, ki ima v lasti najve─Ź ┼íkotskih destilarn oz znamk ┼íkotskih viskijev. Je tudi najve─Źji proizvajalec alkoholnih pija─Ź na svetu. Naredili so izbor┬ásvojih single maltov, imenovan Classic Malts, ki naj bi bil izbor zna─Źilnih┬áviskijev vsake┬áregije. Regije v┬á┬áizboru so si malce prilagodili, ampak, ─Źe si najve─Źji, pa─Ź┬áprilagodi┼í. Single malti in “regije”┬áv izboru Classic Malts so: Dalwhinie 15 (Highland), Talisker 10 (Island of Skay), Oban 14 (West Higland), Lagavulin 16 (Islay), Glenkinchie 12 (Lowland) in Cragganmore 12, kot predstavnik Speyside regije.

image


 • Destilarna: Cragganmore
 • Regija: Speyside
 • Alkohol: 40%┬á
 • Vonj: cvetje, sadje, dim, citrusi, zeli┼í─Źa, parfumski
 • Okus: poper, sirup, zeli┼í─Źa, ore┼í─Źki
 • Pookus:┬ádolg, za─Źinjen, hrast
 • Dodana barva: Da
 • Hladna filtracija: Da

 


2 Comments

 1. Peter says:

  Krasen, nezen, uravnotezen viski. Pa se cena štima.

  Like

 2. Stane Crnjak says:

  Res je dober. Cena pa ┼ítima samo na eni lokaciji ­čśë

  Like

Comments are closed.