#21 Cragganmore 12

imageSpeyside single malt iz destilarne, ki je prva uporabila, takrat novo možnost transporta, železnico. Destilarno so namensko zgradili zraven tirov. Ustanovitelj je bil John Smith, ki se je prej kalil v destilarnah Macallan, Glenlivet in Glenfarclas. Za gradnjo destilarne so uporabljali kamen iz bližnjega hriba, po imenu Craggan Mor (Velika skala). Od tod ime destilarne. 

Cragganmore 12 je staran v različnih sodih. Verjetnk je največ burbonovih sodv. Zakaj verjetno? Ker so podatki v knjigah in na spletu zelo različni. Od 100% śeri sodov, do 100% bourbonovih sodov. Sama destilarna nima svoje spletne strani, kjer bi bilo navedeno, katere sode su uporabili pri tem 12 let starem single maltu.

Pri barvi so ga malce spimpali, saj so mu dodali barvilo. Marketing konglomerata Diageo pravi, da tako mora biti. Neodvisne destilarne pravijo da ne in to početje počasi opuščajo.

Vonj: Intanzivne sadno-cvetne arome z malce dima buhtijo iz kozarca. Predvsem cvetne. Celo parfumske. V nadaljevanju malo hrustljavih jabolk . Nato spet cvetni vonji, tokrat v kombinaciji z medom. Cvetlični med?

Okus: Kremast, sladek, celo sirupast, z nežno pikantnostjo popra na začetku, ki se v nadaljevanju okrepi. Zelišča. Malce grenko-sladkih oreškov lepo dopolni okus.

Pookus je dolg, nekaj prijetnih taninov. Pikanten.


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Cragganmore 12 je single malt z zelo izrazitim vonjem in malo manj izrazitim, a dobrim okusom. Kremast, cvetličen, dopolnjen z nekaj dima in lepo dozo pikantnosti.

Večino ga porabijo za izdelavo Johnnie Walker Black Label viskija, tako da ga je le manjši del na razpolago kot single malt. 

Destilarna je že dolgo časa v lasti konglomerata Diageo. Diageo je podjetje, ki ima v lasti največ škotskih destilarn oz znamk škotskih viskijev. Je tudi največji proizvajalec alkoholnih pijač na svetu. Naredili so izbor svojih single maltov, imenovan Classic Malts, ki naj bi bil izbor značilnih viskijev vsake regije. Regije v  izboru so si malce prilagodili, ampak, če si največji, pač prilagodiš. Single malti in “regije” v izboru Classic Malts so: Dalwhinie 15 (Highland), Talisker 10 (Island of Skay), Oban 14 (West Higland), Lagavulin 16 (Islay), Glenkinchie 12 (Lowland) in Cragganmore 12, kot predstavnik Speyside regije.

image


 • Destilarna: Cragganmore
 • Regija: Speyside
 • Alkohol: 40% 
 • Vonj: cvetje, sadje, dim, citrusi, zelišča, parfumski
 • Okus: poper, sirup, zelišča, oreščki
 • Pookus: dolg, začinjen, hrast
 • Dodana barva: Da
 • Hladna filtracija: Da

 


2 Comments

 1. Peter says:

  Krasen, nezen, uravnotezen viski. Pa se cena štima.

  Like

 2. Stane Crnjak says:

  Res je dober. Cena pa štima samo na eni lokaciji 😉

  Like

Comments are closed.