#24 Laphroaig 10

imageIslay je otok, kjer so doma dimljeni viskiji. Destilarna Laphroaig je doma na otoku Islay in Laphroaig 10 je njen najbolj znan single malt, katerega izdelujejo po nespremenjenem postopku že 75 let.

Laphroaig 10 svoje značilne arome in okuse dobi iz šote. Tako kit vsi ‘šotirani’ viskiji. Šotasta je tudi voda, ki jo uporabljajo pri destilaciji. Nekaj prispevajo tudi sodi ameriškega hrasta. In kakšne je Laphroaig 10? Ko nos pristaviš na pravkar odprto steklenico ti šota spusti desni direkt, dim pa levi kroše. Če po udarcih še stojiš na nogah, si potrjen ljubitelj šote in dima. 

Vonj: Nabit s fenoli. Zemeljski, močno fenolni voni arcnij, kakrš i so bili včasih v zobni ordinaciji. Ko se prebiješ mimo teh vonjev, prideš do citrusov in začimb.

Okus: Arcnije in dimljene klobase. Zaključi se suho, s kar nekaj hrasta in malo popra.

Pookus dolg in dimast. Na koncu suh. Ko misliš, da je vsega konec, spet dim. 


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Laphroaig 10 je šotast. Laphroaig 10 je dimast. Zavohaš ga iz kozarca na drugi strani mize. Nekaj ostalih arom ga uravnoteži in poveže. Ampak, povedano med prjatli, Laphroaig 10 je to, kar je, zaradi dima in šote. Nekatetim je všeč takoj, nekatetim nikoli. Nekaterim je všeč čez nekaj časa. Laphroaig 10 je drvar. Robat, direkten, a ko ga spoznaš, vidiš, da je mehka duš’ca. Ni najboljše, kar ponuja Islay. Je pač poseben.

Brez težav s sosedi tudi na Škotskem ne gre. Hude težave je imela destilarna Laphroaig z bližnjo sosedo, destilarno Lagavulin. Sodni spori, želje po prevzemu, štala z lastništvom zemlje, zapora vodnega vira, prevzem master blenderja,… . Vse to zaradi Laphroaig šotastega viskija, ki je bil glavna sestavina Lagavulin blended viskijev. Sedaj so, na zadovoljstvo ljubiteljev šote in oboževalcev dima, zadeve urejene in uživamo  tudi v dimljenih single maltih destilarne Laphroaig.


  • Destilrana: Laphroaiglaphroaig-10
  • Regija: Islay
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: šota, dim, citrusi, začimbe
  • Okus: dim, šota, arcnije zobne ordinacije, dimljene mesnine, hrast, vzorec popra
  • Pookus: dolg in dimljen
  • Dodana barva: Ne
  • Hladna filtracija: