Laphroaig

Laphroaig 10

imageIslay je otok, kjer so doma dimljeni viskiji. Destilarna Laphroaig je doma na otoku Islay in Laphroaig 10 je njen najbolj znan single malt. Dimljen. Itak. Viskije dimijo tudi druge destilarne na otoku Islay, ampak Laphroaig je malce posebna destilarna, kjer je postopek izdelave Laphroaiga 10 nespremenjen že 75 let.

Laphroaig 10 svoje značilne arome in okuse dobi iz šote. Kurijo jo pod ječmenom, šotasta je tudi voda, ki jo uporabljajo pri destilaciji. Nekaj prispevajo tudi sodi ameriškega hrasta. In kakšne je Laphroaig 10? Ko nos pristaviš na pravkar odprto steklenico Laphroaiga 10, ti šota spusti desni direkt, dim pa levi kroše. Če po udarcih še stojiš na nogah, si potrjen ljubitelj šote in dima. 

Vonj: Nabit s fenoli dima in šote. Zemeljski, močno fenolni voni arcnij v zobni ordinaciji. Ko se prebiješ mimo vonjev dimljenih klobas in hansaplasta, prideš do citrusov in začimb.

Okus: Arcnije in dimljene klobase. Zaključi se suho, s kar nekaj hrasta in malo popra. Pookus je dolg in dimast. Na koncu suh. Ko misliš, da je vsega konec, spet dim. Za razliko od Ardbega 10, ki ima tudi nekaj sladkobe, je te pri Laphroaigu 10 manj. Pookus? Dim in šota. 

Laphroaig 10 je šotast. Laphroaig 10 je dimast. Zavohaš ga iz kozarca na drugi strani mize. Nekaj ostalih arom ga uravnoteži in poveže. Ampak, povedano med prjatli, Laphroaig 10 je to, kar je, zaradi dima in šote. Laphroaig 10 ni viski, ki bi bil vsem všeč pri prvem poskušanju. Mnogim ni nikoli. Tipičen drvar. Robat, direkten, a ko ga spoznaš, postane mehka duš’ca.

Brez težav s sosedi tudi na Škotskem ne gre. Hude težave je imela destilarna Laphroaig z bližnjo sosedo, destilarno Lagavulin. Sodni spori, želje po prevzemu, štala z lastništvom zemlje, zapora vodnega vira, prevzem master blenderja,… . Vse to zaradi Laphroaig šotastega viskija, ki je bil glavna sestavina Lagavulin blended viskijev. Sedaj so, na zadovoljstvo ljubiteljev šote in oboževalcev dima, zadeve urejene in uživamo  tudi v dimljenih single maltih destilarne Laphroaig.


Destilrana: Laphroaiglaphroaig-10

Regija: Islay

Alkohol: 40%

Vonj: šota, dim, citrusi, začimbe

Okus: dim, šota, arcnije zobne ordinacije, dimljene mesnine, hrast, vzorec popra, suh

Pookus: dolg in dimljen.

Ocena: 🏅🏅🏅🏅🎗


 

Advertisements