Glenmorangie Original

glenmorangie-origKer je pri nas splo┼íno pomanjkanje testnih vzorcev (vas gledam, uvozniki), sem izkoristil prilo┼żnost in na ljubljanjskem “Festivalu piva in viskijja 2016” nabavil testno pakiranje ┼ítirih Glenmorangijev: Original, Lasanta, Quinta Ruban in Nectar d’Or.┬á┬áPrvi je na vrsti Original.

Glenmorangie je destilarna, ki na ┼ákotskem proda najve─Ź single maltov. Ti so bolj znani po imenih, kot po letnicah. Prej omenjeni Original, Lasanta, Quinta Ruban in Nectar d’Or niso NAS (No Age Statement) viskiji, saj imajo navedeno starost. Najve─Źkrat odsotnost starosti pomeni, da gre me┼íanico mladih viskijev.┬á┬áNajve─Źkrat. A ne vedno. Ima enega ┬átakega v svoji ergeli tudi Glenmorangie. Poimenovali so ga Glenmorangie Signet. Zme┼ían je prete┼żno iz starih viskijev, ki so starej┼íih┬áod 25 let. Sem ga poskusil na prej omenjenem festivalu in ─Źe bo denar ─Źas in mi bodo zvezde naklonjene, bom o Glenmorangie Signetu povedal kaj ve─Ź.

Pri Glenmorangie Originalu je starost navedena. Številka 10 pove, da gre za dokaj mlad viski. A mlad ne pomeni divji. Ravno nasprotno. Staral se je samo v hrastovih sodih prve in druge polnitve. 

Vonj: Pri prvem oku┼íanju se mi je zdel precej “lesen”. Pri ponovitvi vaje so na plano pri┼íli tudi sladki vonji karamele in cvetja. Seveda je bil hrast ┼íe prisoten, a ni bil ve─Ź ┬áprevladujo─Ź.┬áPo nekaj minutah v kozarcu je ostalo precej starega lesa, malo karamele, a je vse ostalo je izginilo.

Okus: Lahek, kremast. Saden┬áza─Źetek, ki hitro preide v┬áhrastovo nadaljevanje.┬áZaklju─Źi se z maslenim pi┼íkoti.

Pookus je srednje dolg, malce sladek. Komaj omembe vredna pikantnost ga po┼żivi.


Ocena:┬á­čĆů­čĆů­čĆů


Uravnote┼żen, enostaven in piten single malt. Sva Glenmorangie Original┬ána prvo testno vo┼żnjo zapeljala skupaj s svakom Davidom┬á(prisoten ┼że pri oku┼íanju┬áBowmore 15). Je bil Glenmorangie 10 v┼íe─Ź obema, a je bil Davidu bolj.┬á


  • Destilarna: Glenmorangieglennmorangie-4sc
  • Regija: Highland
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: cvetlice, karamela, hrast, vinska klet
  • Okus:┬ásaden, sladek, hrast, masleni pi┼íkoti
  • Pookus: kratek, pi┼íkotast
  • Dodana barva:
  • Hladna filtracija:

 


 

Advertisements