#25 Glenmorangie 10 Original

glenmorangie-origKer je pri nas splošno pomanjkanje testnih vzorcev (vas gledam, uvozniki), sem izkoristil priložnost in na ljubljanjskem “Festivalu piva in viskijja 2016” nabavil testno pakiranje štirih Glenmorangijev: Original, Lasanta, Quinta Ruban in Nectar d’Or.  Prvi je na vrsti Original. 10 let star enosladnik.

Glenmorangie je destilarna, ki na Škotskem proda največ single maltov. Ti so bolj znani po imenih, kot po letnicah. Prej omenjeni Original, Lasanta, Quinta Ruban in Nectar d’Or niso NAS (No Age Statement) viskiji, saj imajo navedeno starost. Največkrat odsotnost starosti pomeni, da gre mešanico mladih viskijev.  Največkrat. A ne vedno. Ima enega  takega v svoji ergeli tudi Glenmorangie. Poimenovali so ga Glenmorangie Signet. Zmešan je pretežno iz starih viskijev, ki so starejših od 25 let. Sem ga poskusil na prej omenjenem festivalu in če bo denar čas in mi bodo zvezde naklonjene, bom o Glenmorangie Signetu povedal kaj več.

Pri Glenmorangie Originalu je starost navedena. Številka 10 pove, da gre za dokaj mlad viski. A mlad ne pomeni divji. Ravno nasprotno. 

Vonj: Pri prvem okušanju se mi je zdel precej “lesen”. Pri ponovitvi vaje so na plano prišli tudi sladki vonji karamele in cvetja. Sadja je tudi nekaj. Seveda je bil hrast še prisoten, a ni bil več  prevladujoč. 

Okus: Lahek, kremast. Vanilijeva krema. Nato sadje, ki hitro preide v rahlo hrastovo nadaljevanje. Zaključi se z maslenim piškoti.

Pookus je srednje dolg, malce sladek. Komaj omembe vredna pikantnost ga poživi.


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Uravnotežen, enostaven in piten single malt. Sva Glenmorangie Original na prvo testno vožnjo zapeljala skupaj s svakom Davidom (prisoten že pri okušanju Bowmore 15). Je bil Glenmorangie 10 všeč obema, a je bil Davidu bolj. 


  • Destilarna: Glenmorangieglennmorangie-4sc
  • Regija: Highland
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: cvetlice, karamela, hrast, vinska klet
  • Okus: saden, sladek, hrast, masleni piškoti
  • Pookus: kratek, piškotast
  • Dodana barva:
  • Hladna filtracija: