#29 Glenfiddich 15 (solera)

Processed with Snapseed.Najbolj prodajani single malti na svetu prihajajo iz destilarne Glenfiddich. Tam so inovatorji pri trženju in prodaji single maltov. Praktično so iz single maltov naredili samostojno kategorijo viskijev. Tržiti so jih začeli kot premium viskije, pakirane v kartonsko embalažo in trikotne steklenice. Prav tako edini uporabljajo solera metodo, s katero nastane prav Glenfiddich 15.

Solera je metoda oz proces, ki se uporablja pri staranju šerija, brendija,… (in še kje drugje). Pri Glenfiddichu 15 je proces poenostavljen in gre nekako tako. Najprej viski starajo posebej v oloroso šeri sodih, bourbon sodih in novih hrastovih sodih (v teh 3-4 mesece starajo viski iz bourbonovih sodov). Nato vse tri viskije združijo v ogromnem 35.000 litrskem sodu (Solera Vat), kjer se nekaj časa združujejo. Viski v Solera sodu je cca 70% bourbon, 20% šeri in 10% hrastov viski. Pred stekleničenjem, viski iz Solera soda pretočijo v sode iz portugalskega hrasta, kjer odleži in se združuje še nekaj mesecev. Solera soda nikoli ne izpraznijo več kot do polovice. Leta 1998 so ga izpraznili prvič in tako začeli s prodajo Glenfiddicha 15 Solera. Ker sod ni bili nikoli izpraznjen več kot do polovice in je na steklenicah številka 15, mora biti v Solera sodu nekaj viskija, starejšega od 30 let. Posledično ga je nekaj tudi v najnovejših polnitvah Glenfiddicha 15. 

Vonj: Izvrsten! Iz kozarca buhtijo močne vonjave slivove marmelade, nato lepljiv tofi. Marcipan? Na koncu osvežitev z jabolki in cimetom. 

Okus: V ustih je sladko-sladen, meden. Svilnati okusi obložijo ustno votlino. Nadaljevanje kuhanih jabolk. Pikantnosti skoraj nič, pa bi jo malce več lahko bilo. Dima čisto nič.

Pookus: Srednje dolg s suhimi hruškami. 


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Solera sistem je pri Glenfiddichu 15 zadetek v polno. Viski z odličnim vonjem in dobrim okusom. Okus lepo sledi vonju, a je vonj tako dober, da izstopa. Sladkasto začinjen. Opisna ocena bi bila “naj bo vedno pri roki”. Ne nazadnje ja v vsakemu Glenfiddichu 15, nekaj viskija starejšega od 30 let…


 • Destilrana: Glenfiddich
 • Regija: Speyside
 • Alkohol: 40%
 • Vonj: slivova marmelada, tofi, jabolko, cimet
 • Okus: med, jabolka, sadje, hrast
 • Pookus: srednje dolg, meden, hruškast
 • Dodana barva: Ne
 • Hladna filtracija: Ne

 Za vzorčno steklenico se zahvaljujem g. Janu Nose iz podjetja G3 Spirits d.o.o.

2 Comments

 1. Peter says:

  Res, prekrasen nos. Zaradi solere pa iz leta v leto nekoliko drugacen (kompleksnejsi?) viski. Upostevaje se ceno (da se ga najti pod 35eur), je ta 15-letnik definitiven “best buy”.

  Like

  1. Stane Crnjak says:

   Nos je res vrhunski. Za ceno, ki je pri nas, težko najdeš boljšega v kategoriji price/performance.

   Like

Comments are closed.