#31 Benromach Organic 2008

imageV pokrajini Speyside je doma največ destilarn. Najmanjša med njmi je Benromach, kjer trije zaposleni skrbijo za proizvodnjo 500.000 litrov “alkoholov” letno. So začetniki v proizvodnji organskih viskijev. Benromach Organic je prvi viski s certifikatom organske pridelave.

Neodvisnost pod okriljem polnilnice Gordon & MacPhail daje destilani Benromach svobodo pri proizvodnji viskijev. Benromach Organic je dokaz za to. Prvi single malt s certifikatom organske pridelave. Sodi, uporabljeni za staranje Benromach Organica, sicer niso organski, so pa pridobljeni iz trajnostno rastočih hrastov. So novi hrastovi sodi (virgin american oak). To so čisto novi sodi, ki prej še niso bili uporabljeni.  Uporaba takih sodov je ustaljena (obvezna!) pri izdelavi bourbonov. Pri viskiju je uporaba takih sodov izjema in  rahlo kontroverzno početje. Prva tekočina, ki je te sode napolnila,  je Benromach Organic.

Vonj: Organski 😄.Vonji so precej intenzivni, a ne robustni. Sveži. Vse se vrti okoli hrasta in vanilije, ki ju je res veliko ter okoli tavnikov, sena in cvetlic. Nekaj zelenega čaja z zemeljskim odtenkom se čuti v ozadju. 

Okus: Začetek je dokaj sladkast, nato okus na kratko prevzamejo cvetlične note, ki se nadaljujejo z močnim hrastom in vanilijo. Zaključi se s toplim, rahlo pikantnim občutkom.

Pookus je srednje dolg, travniški, pikanten.


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Sam nisem navdušenec nad organsko pridelanimi zadevami, a ta viski je padel v zanimivo tržno nišo. So v Benromachu naredili svež, cvetlično-travniško-leseno-vaniljast viski. Nič kuhanega sadja, kolačev ali marmelad. Vse pri tem viskiju deluje sveže.  Priporočiti ga ne morem zaradi cene. Nekaj manj kot 60€ je preveč. Tudi, če je organski. 

Destilarna Benromach je bila dolgo časa zaprta. Kriza prodaje viskijev v začetku 80ih je pač terjala svoj davek. Pa ne samo pri Benromachu. Takrat je šlo mnogo destilarn cugrunt. Na srečo, jo je leta 1993 kupila največja neodvisna polnilnica, Gordon & MacPhail. Destilrano Benromach so ponovno odprli leta 1998.


  • Destilarna: Benromachbenromach-organic
  • Regija: Speyside
  • Alkohol: 43%
  • Vonj: vanilija, travniške cvetlice, sladek, zeleni čaj
  • Okus: hrast, sladek, cvetličen, rahlo pikanten
  • Pookus: srednje dolg, cvetličen, s pikantnim, toplim zaključkom
  • Dodana barva:
  • Hladna filtracija: