Glenmorangie Quinta Ruban

img_0647Glenmorangie serija se nadaljuje s Quinto Ruban. Navedeno ima starost 12 let, a kot je napisano že pri Glenmorangie Originalu in Glenmorangie Lasanti, je starost pri Glenmorangie single maltih z imenom, malce manj pomembna. Malce. V ospredju je ime, ki naj bi o samem single maltu nekaj povedalo. Quinta Ruban pove, da je ta single malt povezan s portovcem.

Povezava je seveda, v sodih. Sode za Quinto Ruban so izbrali na Portugalskem, na vinskih posestvih imenovanih quintas, kjer delajo portovec. Iz teh sodov je Glenmorangie Quinta Ruban zadnji dve leti črpal arome in barvo. Pred tem je 10 let odležal v sodih bourbona. Preden so ga napolnili v steklenice, so ga ojačali (pravzaprav razredčili) na  46% alkohola. To kaže na to, da s Quinto Ruban ciljajo malo višje, kot z Lasanto in Originalom, ki sta alkoholizirana na 43, oz 40%.

Vonj: Začne se z izrazitim vonjem slive, ki mu družbo delajo blažji vonji rozin, višenj in limone. 10 let bourbonovih sodov je pustilo sledi s hrastom in vanilijo. Sodi portovca, ki lebdijo v ozadju, prinesejo še prijeten vonj po vinski kleti.

Okus: Svež z nekaj ostrine na začetku. Kmalu preide v “temne vode”  čokolade in mešanega sadja. Nekaj sadne sladkobe naredi lepo protiutež pikantnosti.

Pookus je dolg, suh, z rahlo pikantnimi  slivami.


Ocena: 🏅🏅🏅🏅🎗


Z dodatkom vode postane ta single malt oljnat in manj izrazit. Hitro preide v bolj razredčene sadne note. Boljši brez.

Saden in uravnotežen single malt, kjer so različne arome lepo povezane v celoto, katere rdeča nit so sodi portovca. Nekaj intenzivnejše arome (46% alkohola) in izrazitejša pikantnost, ga postavijo pol stopničke višje od Lasante. Dve letno dodatno zorenje (extra maturation) v sodih portovca, je naredilo zelo dober single malt. No, naredili so ga mojstri v destilarni Glenmorangie.


  • Destilrana: Glenmorangieglenmorangie-4
  • Regija: Highland
  • Alkohol: 46%
  • Vonj: sliva, višnja, rozine, limona, vanilija, vinska klet
  • Okus: svež, pikanten, čokoalada, sliva
  • Pookus: dolg, suh, malce pikanten
  • Dodana barva: Ne
  • Hladna filtracija: Ne

Advertisements