Širitev viski obzorja za manj kot 35€

imageA veš tisto, ko prideš v trgovino kupovat viski, se postaviš pred police, hočeš kupiti nekaj novega, nekaj drugačnega, pa nisi prepričan kaj in greš domov z običajnim osumljencem? Znano? Z malo pomoči S.C. Viski Bloga, ne bo več.

Preskočil boš trotlzihr  viskije a’la Johnnie Walker Red Label, Ballantine’s Finest, Jameson, Chivas Regal 12, Jack Daniel’s No. 7 in domov prinesel nekaj boljšega. Nekaj drugačnega. Za prgišče € več, namesto ekonomskega viski razreda, vonjaš in okušaš poslovni razred. Dobiš več vonja, okusa, več kompleksnosti. Dobiš boljši viski.

Torej, pet single maltov, ki ne bodo povzročili drame v drużinskem proračunu:


Old Pulteney 12 /Single Blend ali Premium Vodka-32€/ Viski iz severne obale Škotske, ki v sebi nosi morje. Uporabljajo samo oldskul metode. Z njimi in s staranjem izključno v ex-bourbon sodih, jim uspe narediti samosvoj, dokaj kompleksen viski. Kombinacija sadja, lesa, dima in nekaj razsola je lepo uravnotežena.  Mornarsko robat, a nič divji. 


Cragganmore 12  /Leclerc-35€/ Viski manj znane Speyside destilarne Cragganmore. Uporabili so šeri sode druge polnitve in dobili kompleksen, sladko-pikanten viski z malo dima. Cragganmore 12 je single malt z zelo izrazitim vonjem in malo manj izrazitim okusom. Kremast. Večino ga porabijo za izdelavo Johnnie Walkerja Black Label viskija, tako da je le manjši del na razpolago kot single malt.


Monkey Shoulder /Leclerc-27€/ Uradno sicer to ni single malt, ker je zmešan iz single maltov treh različnih destilarn, a ne bomo pikolovski, knede. Svež in prijeten. Tržijo oz predstavljajo ga kot viski, ki je odličen za mešanje in izdelavo koktajlov. Mogoče je res dober za mešanje, a sam bi ga pil tako, kot se pijejo single malti: čistega ali z malo vode. Vsaj dokler bo takšen, kot je sedaj.


Glenfiddich 15 /Leclerc 35€/ Narejen po posebni Solera metodi, je to viski  kjer se mešajo božične začimbe s kuhanim sadjem.Kompleksen viski, z odličnim vonjem. Sladkasto začinjen. Okus lepo sledi vonju, a je vonj tako dober, da je vseeno razred nad okusom. Solera sistem je pri Glenfiddichu 15 zadetek v polno. Opisna ocena “naj bo vedno pri roki”.


Bushmills 10* /Mercator-28€/ Irska lahka konjenica s sadno cvetnimi aromami, ki presenetijo s svojo intenzivnostjo. Trojna destilacija najstarejše destilarne na svetu. 


imageKriteriji za uvrstitev na lestvico so bili preprosti: viski mora biti single malt ali blended malt, ocenjen ali v ocenjevanju na S.C. Viski Blogu, cena pod 35€ in dobavljiv v Sloveniji. Seveda cene ne držijo kot pribite. Takšne so bile, ko sem nazadnje preverjal, tako da lahko sedaj malenkostno odstopajo. S kuponi, popusti in akcijami pa znajo biti tudi nižje.

Zmagovalec med zgoraj naštetimi? Cragganmore 12. A vseh 5 je dobrih.