#33 Glenlivet Founders Reserve

Processed with Snapseed.Tudi najstarejše destilarne se morajo posluževati novih marketinških trikov prijemov. V marketiškem oddelku Glenliveta pravijo, da so se želeli s tem viskijem pokloniti ustanovitelju destilarne Georgu Smithu in njegovim viskijem. Torej, Ustanoviteljev rezerva. 

Ko je povpraševanje po viskijih veliko, je ljudstvu pač treba ponuditi viski, ki bo na trg prihajal hitreje. Za dosego tega, je treba odstraniti hitrostne ovire. V primeru viskija, številko na steklenici. Številka pove, koliko je star najmlajši viski v steklenici (razlaga starosti pri viskiju). Z odpikanjem števillke najlažje pospešijo proizvodnjo nam priljubljene pijače. 

Z odstranitvijo številke dobimo NAS viski (no age statement). Viski, brez navedene starosti. Seveda niso vsi NAS viskiji slabi. Sploh ne. Nekaj izmed dobrih/odličnih: Talisker Dark Storm, Monkey Shoulder, Ardbeg Uigeadail, Glenmorangie Signet, Laphroaig Quater Cask, Aberlour A’Bunadh, Auchentoshan Three Wood . Glenlivet Founders Reserve žal ne spada med te.

Vonj: Svež in lahek.  Parfumsko vanilijast s hruško kot najbolj izrazitim sadnim vonjem. Hrast je močno zaznaven, tako kot nekaj plutastega v ozadju.

Okus: Nežen, blag, sladek. Z vodo da od sebe še ščepec sadnih arom. Zaključi se hitro, sladko, neintenzivno.

Pookus je dokaj suh in kratek. 


🥃 / Ne priporočam.


Precej enostaven in enoznačen single malt. Sladkoba je izrazita, a to je vse, kar je izrazitega. Če bi bil zloben, bi napisal, da je Glenlivet Founders Reserve odličen viski za goste, ki se na viski ne spoznajo.

Glenlivet je na ameriškim trgu scotch destilarna numero uno. S tem viskijem to želijo ostati. Z Glenilvet Founders Reserve bodo  zamenjali Glenlivet 12. Nemški in UK trg sta že ostala brez Glenlivet 12-ke. Pri nas se še dobi. 


Destilrana: Glenlivetglenlivet-fr

 • Regija: Speyside
 • Alkohol: 40%
 • Vonj: mlad les, hruška, parfumski, plutast
 • Okus: sladkast, saden, trpek
 • Pookus: kratek
 • Dodana barva: Da
 • Hladna filtracija: 

 


 

2 Comments

 1. Peter says:

  Ustanovitelji bi bili gotovo ponosni…

  Like

  1. Stane Crnjak says:

   Vsekakor 😉

   Like

Comments are closed.