Glenmorangie Nectar d’Or

 

Glenmorangie-Nectar

Nectar d’Or. Zadnji iz Glenmorangie testnega pakiranja štirih single maltov. Narejen na škotskem višavju, v destilarni, katere lastnik je od leta 2005, luksuzna znamka LVMH; ure, torbice, šampanjci,… luksuz. Leta 2007 so pričeli s prenovo celotne Glenmorangie blagovne znamke; od opustitve nekaterih in uvedbe novih viskijev, do spremembe oblike steklenic in embalaže. A ne na račun vsebine.

Povpraševanje po Glenmorangie viskijih je takšno, da svojih single maltov nič več ne dajejo drugim destilarnam, za izdelavo blended viskijev. Tako destilarni ostaja več sodov s starejšimi viskiji, ki jih lahko uporabijo pri mešanju lastnih single maltov (jap, single malti so mešanica). To je tudi razlog, da so njihovi osnovni single malti dobili “leta”: Original 10, Lasanta, Quinta Ruban, Nectar d’Or pa po 12.  

Misim, da gre staralna pot tega viskija nekako takole: najprej prištimajo Glenmorangie Original 10, nato ga še dodatni 2 leti starajo v sodih sauternes in dobijo Nectar d’Or. V teh sodih, so v francoski vinski pokrajini Bordeaux, pred tem barikirali vino Sauternes. To je sladko vino, izrazite zlato-rumene barve. Nekakšen zlati nektar, tako kot Nectar d’Or. 

Vonj: Začne se cvetlično, nato jabolka in sladko grozdje. Teh grozdnih arom je veliko. Ob dodatku vode precej močni vonji po maslenih piškotih in rozinah. Bogate, bolj sladke vonjave buhtijo iz tega viskija.

Okus: V ustih se vonj lepo nadaljuje. Na začetku meden in kremast. Sladek. Saden. Ko sladkoba popusti, ga osvežijo mandarine. Nato (spet) masleni piškoti. Mao popra prereže sladkobo. Pooku je dolg, sladek, malce vinski. Voda mu doda nekaj več pikantnosti in za vzorec čokolade.

Pookus z vodo je manj sladek, malce fizzy (“mehurčkast”) in pikanten.  


Ocena: 🏅🏅🏅🏅


Ta Glenmorangie je sladek, bogat in eleganten. Deserten. Nectar D’Or  je iz sodov sauternes posrkal precej sladkobe. Mogoče malce preveč. Boljši z vodo, saj pikantnost paše k sladkobi tega single malta. Je tudi najdražji izmed vstopne Glenmorangie serije, v kateri so še Glenmorangie Original, Glenmorangie Lasanta in Glenmorangie Quinta RubanSodi, v katerih so barikirali odlično (in drago) vino Sauterne, pač niso poceni.

Za konec še nekaj o destilarni Glenmorangie, kjer viski pridelujejo že od leta 1843. Ustanovitelj  William Matheson je začel z destilacijo viskija v dveh rabljenih kotlih za gin. Nekako so prekrmarili slabe čase med obema vojnama in sčasoma postali ena bolj uspešnih destilarn. Sedaj so viskiji Glenmorangie najbolj prodajani single malti na Škotskem. Konec 80ih so kupili zemljišče z vodnim virom, v 90ih so resno začeli z “wood finishing” eksperimentiranjem. Sedaj je to dokončevanje single maltov v različnih sodih njihov zaščitni znak. Vsi štirje viskiji iz tega testnega pakiranja so najprej  10 let odležali v sodih ameriškega hrasta (prve ali druge polnitve), nato so jih dokončali v različnih sodih. Sodi ameriškega hrasta, ki jih Glenmorangie uporablja za svoje viskije niso kar tako. Destilarna Glenmorangie je lastnik hrastovega gozda v pogorju Ozark v ZDA. Iz izbranih hrastov naredijo sode, ki jih najprej par let sušijo, nato jih posodijo destilarnama Jack Daniel’s in Heaven Hill, da v njih 3 leta zorijo njihove bourbone. Take, z bourbonom prepojene sode, nato uporabijo za proizvodnjo Glenmorangie viskijev. Ni tako enostavno, knede?

glenmorangie-dor


  • Destilarna: Glenmorangie
  • Regija: Highland
  • Alkohol: 46%
  • Vonj: cvetlice, jabolka, grozdje, piškoti, rozine
  • Okus: med, mandarine, piškoti, pikanten, čokolada
  • Pookus: dolg, vinski, pikanten
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne

 

 


Advertisements