#34 Glenmorangie Nectar d’Or

 

Glenmorangie-Nectar

Nectar d’Or. Zadnji iz Glenmorangie testnega pakiranja ┼ítirih single maltov. Narejen na ┼íkotskem vi┼íavju, v destilarni, katere lastnik je od leta 2005, luksuzna znamka┬áLVMH; ure, torbice, ┼íampanjci,… luksuz. Leta 2007 so pri─Źeli s prenovo celotne Glenmorangie blagovne znamke; od┬áopustitve nekaterih in uvedbe novih viskijev, do spremembe oblike┬ásteklenic in embala┼że. A┬áne na ra─Źun vsebine.

Povpra┼íevanje po Glenmorangie viskijih je tak┼íno, da svojih single maltov ni─Ź ve─Ź ne┬ádajejo drugim destilarnam, za izdelavo blended viskijev. Tako destilarni ostaja ve─Ź sodov s starej┼íimi┬áviskiji, ki jih┬álahko uporabijo pri me┼íanju lastnih single maltov (jap, single malti so me┼íanica). To je tudi razlog, da so njihovi osnovni┬ásingle malti dobili “leta”: Original 10, Lasanta, Quinta Ruban, Nectar d’Or pa po 12. ┬á

Misim, da gre staralna┬ápot tega viskija nekako takole: najprej pri┼ítimajo┬áGlenmorangie Original 10, nato ga ┼íe dodatni 2 leti starajo v┬ásodih sauternes in dobijo Nectar d’Or. V teh┬ásodih, so v francoski vinski pokrajini Bordeaux,┬ápred tem┬ábarikirali vino Sauternes. To je sladko vino, izrazite┬ázlato-rumene barve. Nekak┼íen zlati nektar, tako kot Nectar d’Or.┬á

Vonj: Za─Źne se cvetli─Źno, nato jabolka in sladko grozdje. Teh grozdnih arom je veliko. Ob dodatku vode precej mo─Źni┬ávonji po maslenih pi┼íkotih in rozinah. Bogate, bolj sladke vonjave buhtijo iz tega viskija.

Okus: V ustih se vonj lepo nadaljuje. Na za─Źetku meden in kremast. Sladek. Saden. Ko sladkoba popusti, ga osve┼żijo mandarine. Nato (spet) masleni pi┼íkoti. Mao popra prere┼że sladkobo. Pooku je dolg, sladek, malce vinski. Voda mu doda┬ánekaj ve─Ź pikantnosti in za vzorec ─Źokolade.

Pookus z vodo je manj sladek, malce fizzy (“mehur─Źkast”) in pikanten. ┬á


­čąâ­čąâ­čąâ­čąâ┬á/┬áZa nabavit!┬á


Ta Glenmorangie je┬ásladek, bogat in eleganten. Deserten. Nectar D’Or┬á┬áje iz sodov sauternes posrkal┬áprecej sladkobe. Mogo─Źe malce preve─Ź. Bolj┼íi z vodo, saj pikantnost pa┼íe k sladkobi tega single malta.┬áJe tudi┬ánajdra┼żji izmed vstopne Glenmorangie serije, v kateri so ┼íe┬áGlenmorangie Original, Glenmorangie Lasanta┬áin┬áGlenmorangie Quinta Ruban.┬áSodi, v katerih so barikirali odli─Źno┬á(in drago) vino Sauterne, pa─Ź niso poceni.

Za konec ┼íe nekaj o destilarni┬áGlenmorangie, kjer viski pridelujejo ┼że od leta 1843. Ustanovitelj ┬áWilliam Matheson je za─Źel z destilacijo viskija v dveh rabljenih kotlih za gin. Nekako so prekrmarili slabe ─Źase med obema vojnama in s─Źasoma postali ena bolj uspe┼ínih destilarn. Sedaj so viskiji Glenmorangie najbolj prodajani single malti na ┼ákotskem. Konec 80ih so kupili zemlji┼í─Źe z vodnim virom, v 90ih so resno za─Źeli z “wood finishing” eksperimentiranjem. Sedaj je to dokon─Źevanje single maltov v razli─Źnih sodih njihov za┼í─Źitni znak. Vsi ┼ítirje viskiji iz tega testnega pakiranja so najprej ┬á10 let odle┼żali v sodih ameri┼íkega hrasta (prve ali druge polnitve), nato so jih dokon─Źali v razli─Źnih┬ásodih. Sodi ameri┼íkega hrasta, ki jih Glenmorangie uporablja za svoje viskije niso kar tako. Destilarna Glenmorangie je lastnik hrastovega gozda v pogorju Ozark v ZDA. Iz izbranih hrastov naredijo sode, ki jih najprej par let su┼íijo, nato jih posodijo destilarnama Jack Daniel’s in Heaven Hill, da v njih 3 leta zorijo njihove bourbone. Take, z bourbonom prepojene sode, nato uporabijo za proizvodnjo Glenmorangie viskijev. Ni tako enostavno, knede?

glenmorangie-dor


  • Destilarna: Glenmorangie
  • Regija: Highland
  • Alkohol: 46%
  • Vonj:┬ácvetlice, jabolka, grozdje, pi┼íkoti, rozine
  • Okus: med, mandarine, pi┼íkoti, pikanten, ─Źokolada
  • Pookus: dolg, vinski, pikanten
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne

 

 


Advertisement