#35 Aberlour A’Bunadh batch 55

imageReverse engeeniring oz obratno inženirstvo. Tako je namreč ta single malt, Aberlour A’Bunadh, nastal.  V destilarni Aberlour obiskovalcem destilarne povejo zgodbo, kako so delavci l. 1975 pri postavljanju novih kotlov, našli steklenico viskija zavitega v časopisni papir, na katerem je bila novica o požaru v destilrani Aberlour. Letnica časopisa? 1898.

So se delavci tako razveselili te steklenice, da so jo med malico skoraj izpraznili. Bi Iztok Mlakar odpel, da je  ‘Ku puotk po ghrli teklu’. Nekaj malega so ga le pustili. Tisto malo so v destilarni dali analizirati. Glede na rezultate analize, verjetno tudi glede na organoleptična zaznavanja žejnih delavcev, je destilarna poustvarila tisto, kar so majstri pustili oz zaznali v steklenici. Viski iz leta 1898. Močno alkoholiziran, ehte oldskul šeri viski, Aberlour A’Bunadh. 

Aberlour A’Bunadh v oštevilčenih serijah dajejo na trg od leta 1997. Zadnja ima številko 56, a tukaj je govora o seriji št. 55. A’Bunadh nima navedene starosti (je NAS viski), in je sestavljen iz viskijev starih od 5 do 25 let. Staran je izključno v Oloroso šeri sodih prve polnitve in vsebnost alkohola pred polnitvijo v steklenice ne spreminjajo. A’Bunadh je cask strength viski. Serija 55 ima 60,9% alkohola! 

Alkohola je res veliko. Če je brez dodatka vode pri vonjanju preveč alkoholen, je v ustih presenetljivo mehek. A da pride popolnoma do izraza, mu je potrebno dodati vodo. Po nekaj poskušanjih 😄  se je pokazalo, da so 3 kavne žličke vode za 5 cl  optimalna količina, tako pri vonju, kot pri okusu. Močno ga je treba razredčit.

Vonj: Kompleksen, z intenzivnimi vonji temnega sadja, ki se mešajo s prazničnimi začimbami. Vmes kratki a intenzivni vonji usnja. Temna čokolada z višnjami namočenimi v alkohol (bi kdo Griotte čokolatin?). Za konec še sliva z odtenkom kave. 

Okus: Nadaljevanje šerija. Slive, višnje, z nekaj medene pikantnosti. Temna čokolada je nezgrešljiva. Pomaranča in karamela z nekaj grenkobe tudi. Vse to se meša in dopolnjuje v tem kremastem viskiju, z močnim telesom.

Pookus je dolg, začinjen, s karameliziranimi rozinami in višnjami.


🥃🥃🥃🥃🥃 / Bolje skoraj ne gre! 


Aberlour A’Bunadh je bogat viski močnih arom. Šeri viski, ki vleče na sladko stran, a je z nekaj grenkobe in pikantne začinjenosti dovolj uravnotežen. V destilarni Aberlour so ta viski poimenovali A’Bunadh, kar v stari Gelščini pomeni “of the origins”. Izvora niso zgrešili. 


  • Destilrana: Aberlour
  • Regija: Speyside
  • Alkohol: 60,9%
  • Sodi: šeri
  • Vonj: čokolada, sliva, višnja, cimet, klinčki, kava
  • Okus: slive, višnje, čokolada, ingver, klinčki, karamela, rozine
  • Pookus: dolg, začinjen, karamela, rozine, višnje
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne
  • Voda: Da