Tobermory 10

imageViski Tobermory, iz destilarne Tobermory, iz mesteca Tobermory, z otoka Mull, ki leži ob zahodni obali Škotske. Ni prvi viski na blogu iz destilarne Tobermory. Prvi je bil šotiran, lekarniški,  Ledaig 10. Sedaj  je na vrsti Tobermory 10, ki je čisto drugačen. 

Destilarne, ki proizvajajo šotirane in ne-šotirane viskije, imajo različne načine predstavitve teh dveh linij. Ene zraven imena napišejo ‘peat&smoke’ oz izpeljanke teh dveh besed, druge pa spremenijo ime viskija. Zdi se, kot da bi viski prihajal iz druge destilarne. Tobermory spada med te. Ima dve linije: Ledaig in Tobermory; Ledaig šotast, Tobermory ne-šotast.

Tobermory 10 je še do pred kratkim slovel kot slab single malt, kar eni izmed najstarejših destilarn na Škotsem ni bilo ravno v čast. Trenutni lastniki so viskije pred nekaj leti ribrendali. Prenovili so pakiranje in kar je še bolj pomembno, vsebino.

Vonj: Na začetku alkoholen, a se hitro  prepusti sladko/lesenim vonjem, ki se nadaljujejo v pepermintno-mentolove arome. Z vodo se okrepijo sladki vonji (banane) in oslabijo hrastovi vonji. Ne kompleksni, a zanimivi vonji.

Okus: Sladko meden na začetku. V nadaljevanju se med umakne kislosti pomaranč. Sadno sladko-kisel. Z vodo se kislost okrepi, sladkoba zmanjaša in pikantnost izgine.

Pookus je prijeten, srednje dolg, s pepermintno sladko-kislim draženjem, ki zelo zaposluje slinavke.


Ocena: 🏅🏅🏅


Zanimivi vonji, ki se nadaljujejo v enako zanimive okuse. Nekoliko drugačen, nežen, svež, prijeten single malt. Skoraj osvežilen. Zmoti le rahla kislost, ki Tobermoryju 10 sicer daje svežino in povzroča potoke sline, a je malce izstopajoča. 

Destilarna Tobermory je bila ustanovljena daljnega leta 1798, pod imenom Ledaig. Tako je bilo ime posestvu, ki ga je kupil John Sinclair, ustanovitelj destilarne. V prejšnjem stoletju neprekinjeno zaprti 41 let (1930-1971), so jo v življenje obudili dvakrat. Leta 1971 (ni ratalo) in leta 1993. Od takrat naprej diha vse do danes. Kot kaže, vedno bolj uspešno.

Tako kot Ledaig 10, je bil tudi Tobermory 10  naročen preko spleta. Je na testiranje prispel s ščepcem ostalih miniaturk. Miniaturke single maltov pri nas niso iztrebljena, pač pa neobstoječa vrsta. Skoraj. Do novih testnih doz single maltov je praktično nemogoče priti. No, izjema je trgovina PremiumVodka, kjer jih nekaj imajo. Sicer je res, da proizvodnjo miniaturk opuščajo, ampak se jih na spletu še da dobiti. Kaj bi mi brez inetrnetov…

image


  • Destilrana: Tobermory
  • Regija: Islands / Mull
  • Alkohol: 46,3%
  • Vonj: sladek, hrast, peprmint/mentol, banane
  • Okus:med, pomaranče, poper, sladko/kisel
  • Pookus: srednje dolg, sladko-kisel, pepermint
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne

Advertisements