#37 Tobermory 10

imageViski Tobermory, iz destilarne Tobermory, iz mesteca Tobermory, z otoka Mull, ki le┼żi ob zahodni obali ┼ákotske. Ni prvi viski na blogu iz destilarne Tobermory. Prvi je bil ┼íotiran, lekarni┼íki, ┬áLedaig 10. Sedaj ┬áje na vrsti Tobermory 10, ki je ─Źisto druga─Źen.┬á

Destilarne, ki proizvajajo┬á┼íotirane in ne-┼íotirane viskije, imajo razli─Źne na─Źine predstavitve teh dveh linij. Ene zraven imena napi┼íejo ‘peat&smoke’ oz izpeljanke teh dveh besed, druge pa spremenijo ime viskija. Zdi se, kot da bi viski prihajal iz druge┬ádestilarne. Tobermory spada med te. Ima dve linije: Ledaig in Tobermory; Ledaig ┼íotast, Tobermory ne-┼íotast.

Tobermory 10 je ┼íe do pred kratkim slovel kot slab single malt, kar eni izmed najstarej┼íih destilarn na ┼ákotsem ni bilo ravno v ─Źast. Trenutni lastniki so viskije pred nekaj leti┬áribrendali. Prenovili so pakiranje in kar je ┼íe bolj pomembno, vsebino.

Vonj: Na za─Źetku alkoholen, a se hitro ┬áprepusti sladko/lesenim vonjem, ki se nadaljujejo v pepermintno-mentolove arome. Z vodo se okrepijo sladki vonji (banane) in oslabijo hrastovi vonji. Ne pogosti, zanimivi vonji.

Okus: Sladko meden na za─Źetku. V nadaljevanju se med umakne kislosti pomaran─Ź. Sadno sladko-kisel. Z vodo se “kislost” okrepi, sladkoba zmanja┼ía in pikantnost izgine.

Pookus je prijeten, srednje dolg, s pepermintno sladko-kislim dra┼żenjem, ki zelo┬ázaposluje slinavke.


­čąâ­čąâ­čąâ┬á/┬áZa poskusit!


Zanimivi vonji, ki se nadaljujejo v enako zanimive okuse. Nekoliko druga─Źen, ne┼żen, sve┼ż, prijeten single malt. Skoraj osve┼żilen. Zmoti le rahla kislost, ki Tobermoryju 10 sicer daje sve┼żino in povzro─Źa potoke sline, a je malce izstopajo─Źa.┬á

Destilarna Tobermory je bila ustanovljena daljnega leta 1798, pod imenom Ledaig. Tako je bilo ime posestvu, ki ga je kupil John Sinclair, ustanovitelj destilarne. V prej┼ínjem stoletju neprekinjeno zaprti 41 let (1930-1971), so jo v ┼żivljenje obudili dvakrat. Leta 1971 (ni ratalo) in leta 1993. Od takrat naprej diha vse do danes. Kot ka┼że, vedno bolj uspe┼íno.

Tako kot Ledaig 10, je bil tudi┬áTobermory 10 ┬ánaro─Źen preko spleta. Je na testiranje prispel s ┼í─Źepcem ostalih miniaturk. Miniaturke single maltov pri nas niso iztrebljena, pa─Ź pa neobstoje─Źa vrsta. Skoraj. Do novih testnih doz single maltov je prakti─Źno nemogo─Źe priti. No, izjema je trgovina PremiumVodka, kjer jih nekaj imajo. Sicer je res, da proizvodnjo miniaturk opu┼í─Źajo, ampak se jih na spletu ┼íe da dobiti. Kaj bi mi brez inetrnetov…

image


  • Destilrana: Tobermory
  • Regija: Islands / Mull
  • Alkohol: 46,3%
  • Vonj: sladek, hrast, peprmint/mentol, banane
  • Okus:med, pomaran─Źe, poper, sladko/kisel
  • Pookus: srednje dolg, sladko-kisel, pepermint
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne