#38 Bowmore 12

imageViski z otoka Islay. Viski, ki je v senci bolj znanih Islay viskijev. Viski, ki pri ljubiteljih fenolov ne kotira zelo visoko. Viski, ki je spregledan. Viski, ki me je popeljal v svet single maltov. Bowmore 12. 

Sem prišel do single malta Bowmore 12 zelo poceni. In to dvakrat. Obakrat pri najboljšem sosedu. Prvič nekaj let nazaj, ko so imeli v Mercator Centru Šiška razprodajo in je bil med znižanimi artikli tudi Bowmore 12. Cena? Piškavih 16€. V viskije se takrat še nisem prav hudo poglabljal, ampak ej, na steklenici je pisalo single malt! Je šla steklenica z mano domov. Drugič poleti 2016, ko sem na polici v isti trgovini videl zaprašeno škatlo Bowmore 12-ke. Cena? Enako piškavih 16€. So dali še redni popust in sem ga domov odnesel za 12€. Dvanajst! Bi me lahko kraje obtožili.

Sveta trojica Islay viskijev (Laphroaig 10, Lagavulin 16, Ardbeg 10) je dimljena na okoli 50 ppm. Bowmore 12 je dimljen na ‘samo’ 25-30 ppm. Razlika mora biti zaznavna. In tudi je.

Vonj: Najprej nezgrešljive arome dima in šote. Na začetku bolj dim, kot šota. Sladka dimljenost s pomarančo in rozinami. Preblisk sadnih arom s karamelo. Šeri sodi? Na koncu zatohli, mineralni vonji šote le pridejo na plano. 

Okus: V ustih deluje mehko, brez robustnosti. Lepo so ga pobrusili. Pikantno-šotast začetek se nadaljuje suho in dimasto. Nekakšen sajast med s koščki sadja.

Pookus je srednje dolg, dimljen, brez grenkobe. Na koncu spet šota.


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Z vodo je več šotaste zatohlosti tako pri vonju, kot pri okusu. Okus se z vodo hitro zaključi in preide v srednje dolg, malo bolj poprast pookus, ki je prav tako suh. Boljši brez vode.

Dimljen Islay viski za vsak dan. Uravnotežen, prijeten, saden, dimljen viski. Ni Islay dimna bomba, a mu dima in šote ne manjka. Odlična vstopna točka za nekoga, ki bi rad zakorakal v svet Islay dimljenih viskijev, ali za že prekaljenega peat.&smoke ljubitelja, če le ni želja po visoki koncentraciji fenolov prevelika. 

Bowmore je najstarejša destilrana na otoku Islay. Letnica 1779 pravi tako. Je tudi destilarna, z najstarejšo kletjo za staranje viskija na svetu; No. 1 Vaults ji pravijo. V njej viskije starajo pod gladino morja. Sami nič ne govorijo o sodih, ki jih uporabljajo, a Horst pravi, da so v igri šeri in bourbon sodi. V destilarni sami ‘prikalijo’ skoraj polovico ječmena za svoje viskije. 


bowmore12-01res

  • Destilrana: Bowmore
  • Regija: Islay
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: dim, citrusi, rozine, mineralen, šota
  • Okus: šota, dim, pikantne začimbe, meden, saden
  • Pookus: srednje dolg, dim, jabolko
  • Hladna filtracija: da
  • Dodana barva: da

 


 

Advertisement