#39 Tomintoul 25

tomintoul-25Prva petindvajsetica na blogu. Tomintoul 25. Prejšnja dva Tomintoula, Tomintoul 10 in 16, nista pustila najboljšega vtisa. Glede na to, da so Tomintoul 25 destilirali, ko je bila Slovenija še del SFRJ, jaz pa še mlad, bi se moral odrezati bolje.

In se je. A vse ni kazalo na to. Koncentracija alkohola je enaka, kot pri mlajših dveh: 40%. Za 25 let star viski dokaj nenavadno. Kar je še bolj čudno je, da miniaturka in normalno velika polnitev Tomintoula 25, nimata enake koncentracije alkohola. Miniaturka 40%, 0,7l polnitev 43%. Zakaj v miniaturko polniti drugačen viski, kot je tisti, v normalno veliki steklenici? Resno. Zakaj? To ni enak viski.

Tako kot mlajša dva brata, je tudi Tomintoul 25 staran v izbranih bourbonovih sodih. 

Vonj: Na začetku prevladuje hrast. Leta pač. Nato izraziti orehi in nekaj blagih začimb. Ko odleži še dodatnih nekaj minut v kozarcu, se prebudi čokolada. Voda ga precej ublaži. 

Okus: Umirjen, sladek začetek s pikantnimi dodatki. Malo vanilje, hrastove trpkosti in čokolade. Pikanten, topel občutek v ustih vztraja. Voda pikantnost poudari, trpkost ublaži.

Pookus je suh, mineralen.


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Viski, ki z okusom nadgradi vonj. Manjka mu kompleksnosti, ki jo skuša nadoknaditi z intenzivnostjo arom in okusov. Hrast je po vseh teh letih pustil pečat, a ga ni preveč. Tako staremu viskiju je potrebno  dati čas, da lahko zadiha. In na polno je zadihal šele, ko je v kozarcu odležal dobrih 20 minut. Škoda, da nima višje stopnje alkohola. Bi mu zelo koristilo. 

Kot sem že napisal, ta viski ni enak tistemu, ki ga prodajajo v 0,7l steklenici.  “Ta pravi” Tomintoul 25 ima 43% alkohola, kar lahko bistveno vpliva na vonje in okuse viskija. Cena? Tomintoul 25 presega mejo 200€. Za leta niti ne veliko, a če ni precej boljši od tega, ki sem ga okušal iz miniaturke, je absolutno predrag.  


  • Destilarna: Tomintoultomintoul
  • Regija: Speyside
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: hrast, orehi, začimbe, čokolada, slive
  • Okus: sladek, pikanten, vanilija, hrast, čokolada
  • Pookus: mineralen, suh.
  • Hladna filtracija: 
  • Dodana barva: