#40 Tomatin 14

imageNapis na steklenici, Port Casks, izda poreklo sodov. Sodi portovca, v katerih se je prej namakal Towny Port, so sedaj ojačevalci okusa tega Tomatina. V njih je odležal samo eno leto, a je pečat močan. Večino časa, 13 let, je odležal v sodih ameriškega hrasta, predhodno namočenih z bourbonom. 

Prištimali so ga v destilarni Tomatin, kjer pravijo, da so mehka stran škotskega Višavja. A ta, s portovimi sodi ojačan Tomatin 14, se s to izjavo ne strinja.

Vonj: Močno saden; temno sadje, slive, češnje, jagodičevje. Nekaj lesa bourbonovih sodov se skuša prebiti mimo portovih sodov, a jim le delno uspe. Slive sodov portovca so zmagovalke. Vonji so bogati, sočni, močni.

Okus: Pikantno-sladek-kremasto-grenek. Pekoč začetek z nekaj sladkobe, nato zagreni dobra temna čokolada, ki je nasprotujejo sladke rozine. Lep kontrast.  Zaključek  je v pikantno suhemu območju. Nekaj orehov čisto na koncu.

Pookus je kar dolg, pikanten, tak, kjer orehi s temno čokolado obložijo usta. Malce svežega sadja. Na začetku presenetljivo kremast, a na koncu suh.


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Čeprav v destilarni pravijo, da so mehka stran škotskega višavja, ni ta single malt prav nič mehek. Je kar robat, polnega okusa in močnega telesa. Grenkoba se lepo dopolnjuje s sladkobo, pikantnost ga poživi, sodi portovca povežejo. Konzumiranje tega Tomatina naj bo vsekakor brez vode, ki ga po nepotrebnem ukroti in razneži.

Z vodo gre v bolj sladke, kremaste vode. Grenkoba in pikantnost se umakneta kremasti sladkobi. Če ste bolj nežne sorte, pa nekaj vode ne bo škodilo.

Pri večjih trgovcih ga ne iščite. Tudi v specializiranih trgovinah je precej redka zver. Če ga kje vidite, ga le dajte v nakupovalno košarico. Ne bo vam žal.

Stacionirana na škotskem Višavju, je bila destilarna Tomatin ustanovljena l. 1897. Destilarna s svojimi 12. kotli proizvede 5 milijonov litrov žganjice na leto. Še vedno je med večjimi destilarnami v pokrajini Highland, a je bila to nekdaj največja destilarna na Škotskem. V 80. letih prejšnjega stoletja je podlegla zmanjšanemu povpraševanju po viskijih. Sledil je bankrot, a so jih v življenje obudili Japonci. Večino single maltov destilarne Tomatin gre v mešane (blended) viskije, a ga 20% vseeno ostane za single malte. 


image

  • Destilarna: Tomatin
  • Regija: Hihglands
  • Alkohol:46%
  • Vonj:saden, slive, češnje, jagodičevje, les, portovec
  • Okus: pikanten, grenka čokolada, slive
  • Pookus: dolg, pikanten, grenka čokolada, sadje
  • Leto polnitve:
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne