Ardbeg

Ardbeg Uigeadail

image

Redko kateri destilarni uspe tak rivajvl, kot je to destilarni Ardbeg. Do ne tako davnega leta 1996, je bila destilarna Ardbeg zaprta. Katastrofalne odločitve nekaj zadnjih lastnikov pred zaprtjem, so bile žebelj v krsto destilarne. Princ na belem konju je prišel v obliki destilarne Glenmorangie, ki je destilarno Ardbeg obudila od mrtvih. Zagon je bil tak, da ima Ardbeg sedaj med svojimi navijači kultni status.

Nad destilarno je jezero Uigeadail (Oog-a-dal), katerega vode so speljane v destilarno, kjer to vodo zmešajo z ječmenom, čigar kaljenje so predhodno ustavili z dimljenjem šote. Islay viski pač. Uigeadail so starali in združevali (marrying) v že uporabljenih bourbon in šeri sodih. Obe vrsti sodov sta pustili svoj pečat. 

Vonj: Takoj napad dima in šote. Medicinske vonjave, pogašen mokri les in dimljena slanina zapolnijo nosnice. Močne, a ne agresivne arome šote, na začetku zakrijejo vse ostale. Ko se jih nos navadi, na plano prideta vanilija in kar nekaj čokolade. Limona dodatno zapolni nosnice, a se hitro podredi povratku dima.

Okus: Začetek v ustih je presenetljiv. Medeno saden. Nato ne gre brez dima z nekaj šote, ki ju nadgradi pekoča čokolada in prekajeni slani mandlji. Nato spet dim in šota močno obložita usta. Dimljena limona ob prehodu v pookus da svežino.

Pookus je dolg, dimljen, oljnat in mineralen. Hudober!

Wow! Najprej so v oblak dima in šote ujete vonjave, ki izmenično zapolnjujejo nosnice. Nato se v ustih razvije močan, oljnat single malt, težkih okusov, ki je kljub visoki stopnji alkohola presenetljivo mehek. Vonj in okus se lepo dopolnjujeta v povezan, intenziven viski, ki zadovolji (skoraj) vse ljubitelje Ardbega in šotiranih viskijev. Odličen. 

Arome tega Ardbega so težje in temnejše, kot so pri Ardbegu 10, tako da mu ime Uigedal, ki v stari gelščini pomeni ‘temačno in skrivnostno mesto’,  kar paše. 

Ardbeg Uigeadail (Oog-a-dal) so dali na trg leta 2003. Bil je med prvimi viskiji, ki je dal veljavo viskijem brez navedene starosti, t.i. NAS viskijem. Bill Murry, ki je imel prste vmes tudi pri vstajenju Ardbega, ga je v  Whisky Bible 2009, razglasil za najboljši viski na svetu. 


Destilarna: ArdbegProcessed with Snapseed.

Regija: Islay

Alkohol: 54,2%

Vonj: fenoli ordinacije, pogašen les, slanina, vanilija, dim, limona, čokolada

Okus: med, zrelo sadje, dim, pikanten, mandlji, čokolada, limona

Pookus: dolg, dim, šota, oljnat, mineralen 

Ocena: 🏅🏅🏅🏅🏅🎗


za tesni vzorec se zahvaljujem ga. Tini Brlec iz podjetja Merit d.o.o.

Advertisements