#42 Glendronach 12 Original (ponovno)

glendronach-12-origPravijo, da je sprememba edina stalnica. Kot kaže, to velja tudi za okus. Sem natančno pred 1. letom objavil oceno Glendronacha 12. Takrat sem imel nekaj zadržkov. Mu nisem dal prav dobre ocene. Mi ta ocena ni dala miru, tako da sem mu ob prvi priložnosti dal drugo priložnost.

Tokrat je bil  Glendronach 12 Original poskušan iz steklenice, ne iz miniaturke. Kakšna razlika v vonju in okusu! Pri vonju (skoraj) ni zatohlosti vinske kleti, pri okusu nobene pretirane pikantnosti. Vse je povezano. Od kje takšna razlika? Lahko je v “zaprtosti” viskija v miniaturki, lahko da je razlika v seriji, lahko da ta viski sedaj drugače zaznavam, lahko da… Lahko, da je vse skupaj. 

Kot sem napisal pri prvi oceni, je Glendronach 12 staran izključno v šeri sodih: Pedro Ximenez (PX) in Oloroso sodi so 12 let dajali barvo, arome in okuse. Glendronach 12 nima dodanih barvil in ni hladno filtriran. To je nekakšen TM Glendronach destilarne. Trendu “brez barvila in brez hladne filtracije” sledi vedno več destilarn.

Vonj: Na začetku preblisk nekakšnih umami vonjev. Kaj to? Res samo preblisk. Nato šeri zapolni nosnice. Na polno! Slive, rozine, karamela. Za povrh nekaj cimeta, ki mu da pikantno noto. Nekaj hrasta še vedno prikliče prebliske na vinsko klet. Pomarančna lupina.

Okus: Suha sladkoba na začetku lepo preide v poln, sirupast občutek v ustih. Skodelica posušenega temnega sadja; rozine, slive, višnje. Okusi so izraziti. Tako kot je imgverjeva pikantnost, ki hitro naraste in preseka sladkobo. Ob zaključku se pridruži hrast, ki ga spet naredi suhega. Pikantnost je zaznavna in lepo uravnoteži sirupasto sladkobo PX sodov. 

Pookus je srednje dolg, suh, s pikantnostjo šeri sodov, ki dodajo tudi nekaj taničnosti.

Z vodo: za vodo ni potrebe sploh. 


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Šeri bomba za malo denarja. Poln, žvečljivo sirupast, bogatih arom, uravnotežen. 12 letnik, ki deluje zrelejše, kot kažejo leta. Če se dotaknem še cene. S ceno nekaj pod 40€, je ta viski v kategoriji “kaj dobim za svoj denar” ena boljših izbir. Trenutno “moj” 12 letni šeri viski. 


  • Destilrana: Glendronachimage
  • Regija: Speyside
  • Alkohol: 43%
  • Vonj: šeri, slive, karamela, cimet, hrast, pomaranča
  • Okus: rozine, slive, višnje, ingver, hrast
  • Pookus: srednje dolg, suh, slive, pikanten
  • Leto polnitve:
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne