#43 Macallan 10 Fine Oak

macallan-10-foMacallan. Destilarna, katere viski ob─Źasno pije Bond. James Bond. Predstavniki ┼íeri Speyside stila. Mo─Źnega ┼íeri Speyside stila. A ne s serijo Fine Oak, s katero so, na grozo die hard Macallan fanov, zaplavali iz ┼íeri vod.

Macallan Fine Oak 10 je, tako kot vsi iz serija┬áFine Oak, staran v treh razli─Źnih tipih hrastovih sodov: v sodih iz ameri┼íkega in evropskega hrasta, prej namo─Źenih (seasoned) s ┼íerijem in sodih iz ameri┼íkega hrasta prej namo─Źenih z bourbonom. K pojmu “seasoned” se bo potrebno kdaj drugi─Ź bolj posvetiti. Je zgodba o ┼íeri sodih precej druga─Źna, kot je splo┼íno prepri─Źanje med ljubitelji viskija. Torej, Macallan 10 Fine Oak naj bi imel nekaj ┼íeri not. A jih nima. Sploh.

Vonj: Na za─Źetku alkohol omrtvi─Źi nosnice. Nato hrast s ┼í─Źepcem┬ávanilije. Les mo─Źno seka┬áiz kozarca. Ore┼í─Źki in na koncu blagi cvetni vonji.

Okus: Za─Źne se mehko, a hrast hitro prevzame vajeti. V ustih postane suh, trpek, lesen. ┼áerijevih not prakti─Źno ni. Grenko pikanten. Na koncu slabotna pomaran─Źna┬álupina.

Pookus sicer je, a je kratek in trpek. 


­čąâ┬á/ Ne priporo─Źam.


Tanek pri vonju in okusu. ─îe se mu kaj pozna, se mu hrast in mladost. Hrasta je veliko. Tistega neprijetnega, grenkega in tani─Źnega. Deluje nepovezano s┬átisto malo komponentami, kar jih ima. To, da ga v destilarni Macallan priporo─Źajo┬ásamo┬áza koktejle┬áin ne kot samostojen scotch, pove dovolj, ane?┬á

Destilarna Macallan ima pridih buti─Źnosti in ekskluzivnosti. A ekskluzivnost in buti─Źnost pri Macallanu je le navidezna oz je ni, saj je Macallan tretja najve─Źja destilarna na ┼ákotskem, takoj za destilarnama Glenfiddich in Glenlivet. Nadestilirajo kar 8 milionov litrov ┼żganice (spirit) letno. Je pa bilo nekaj malo luksuza pri tej miniaturki. Fla┼íka je imela plutast zama┼íek. Nobl.┬á


 • Destilarna: Macallanmacallan-10-fo
 • Regija: Speyside
 • Alkohol: 40%
 • Vonj: alkohol, hrast, vanilija, ore┼í─Źki, cvetje
 • Okus: grenek hrast, suh, trpek, pikanten, grenek
 • Pookus: kratek, trpek
 • Leto polnitve:
 • Hladna filtracija:
 • Dodana barva:┬á

 

 


 

2 Comments

 1. Peter Nose says:

  Dober rivju ocitno bolj bednega Macallana ­čÖé lp, P

  Sent from my iPhone

  >

  Like

 2. Stane Crnjak says:

  Hvala. Tale res ni bil dober. ­čśÄ

  Like

Comments are closed.