#44 Benromach 10

imageTa viski je prišel na testiranje skupaj z inovativnim Benromach Organicom. Pri Benromach 10-ki ni na prvi pogled nič  inovativnega. Hrastovi in šeri sodi. Še en ničposeben Speyside viski? Au contraire, bi rekel Del Boy. Au contraiere. Tale Speysider se je družil s šoto.

Benromach 10 je poskus obuditve sloga, ki je bil v pokrajini Speyside prevladujoč v prvi polovici prejšnjega stoletja. Viskiji v pokrajini Speyside so bili takrat dimlheni.  Za Benromach 10 so uporabili 80% viskija staranega v sodih ameriškega hrasta in 20% viskija staranega v šeri sodih. Nato so ga združili in eno leto pustili odležati še v Oloroso šeri sodih prve polnitve. Preden so vse to naredili, so kaljenje ječmena za Benromach 10 ustavili z dimom šote.

Vonj: Začrtek je sladno vanilijast. Bolj lahka konjenica šotastih arom jezdi proti nosnicam. Šeri sodi so dodali še košarico zrelega mešanega sadja. Sladki, prijetni vonji se razvijajo. Temno jagodičevje, nekaj limone, sveže listje. Jabolko.

Okus: Poln, svež. Sirup zrelega sadja ob prihodu oblije usta. Naraščajoča pikantnost v nadaljevanju ga osveži. V ozadju lebdi malo šote. Sladko-grenki del rahlo zažganega sadnega biskvita ob zaključku.

Pookus je topel, srednje dolg, karamelasto-poprast.


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Benromach 10 je poln, svež in uravnotežen viski. Malo šote je lepo vgrajeno med arome in okuse, kjer se prepletajo sadnost, sladkoba in pikantnost z nekaj mineralnosti. Ne ga spregledat na policah. Kurjenje šote pod ječmenom v pokrajini Speyside je uspelo. Z vodo.

Ko sem ga prvič testiral, se mi je zdel ‘ničposeben’. Po drugem okušanju enako. Kot da bi bil zamorjen. Šele na tretjem se mi je zdel dober. Res dober. Razlika? Prva poskušanja sta bila narejena iz steklenice, ki je bila že odprta in v kateri je bila še cca 1/4 viskija*. Zadnje testiranje je bilo narejeno iz miniature; majhne, testne stekliničke. Kakšna razlika! Le ta ni bila toliko v samih vonjih in okusih, ampak predvsem v svežini in polnosti. Arome so bile pri na novo odprtemu Benromachu 10 sveže in izrazite. Viskiji se v odprti steklenici spreminjajo. Eni na boljše, drugi na slabše. Zakaj se mi zdi, da bo steklenica Benromacha 10 kmalu našla nov dom pri meni?


benromach10

  • Regija: Speyside
  • Alkohol: 43%
  • Vonj: šota, slad, šeri, vanilija, rozine, listje, jabolko
  • Okus: poper, slad, zažgana karamela, temno jagodičevje, rozine
  • Pookus: dolg, suh, poper, karamela
  • Leto polnitve:
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne

 

 


*Benromach 10 je za testiranje odstopila ga. Tina Berlec iz podjetja Merit HP d.o.o. , za kar se ji lepo zahvaljujem.