Benromach

Benromach 10

imageTa viski je prišel na testiranje skupaj z inovativnim Benromach Organicom. Pri Benromach 10-ki ni na prvi pogled nič  inovativnega. Hrastovi in šeri sodi. Še en ničposeben Speyside viski? Au contraire, bi rekel Del Boy. Au contraiere. Tale Speysider se je družil s šoto.

Benromach 10 je poskus obuditve sloga, ki je bil v pokrajini Speyside prevladujoč v prvi polovici prejšnjega stoletja. To je rahlo dimljen Speyside viski. Za Benromach 10 so uporabili 80% viskija staranega v sodih ameriškega hrasta in 20% viskija staranega v šeri sodih. Nato so ga združili in eno leto pustili odležati še v Oloroso šeri sodih prve polnitve. Preden so vse to naredili, so kaljenje ječmena za Benromach 10 ustavili z dimom šote.

Vonj: Na začetku šotast in sladno vanilijast. Šote ni veliko in ni “težka”, kot pri Islay viskijih. Bolj lahka konjenica šotastih arom jezdi proti nosnicam. Šeri sodi so dodali še košarico zrelega mešanega sadja. Sladki, prijetni vonji se razvijajo. Jabolka z limono. V ozadju nekaj svežega listja. 

Okus: V ustih je suh. Svež. Svežino poudari naraščajoča pikantnost z dodatkom citron. V ozadju lebdi šota. Ni je veliko, a se ne skriva. Ščepec listja in sena. Sladko-grenki del rahlo zažganega sadnega biskvita ob zaključku.

Pookus je srednje dolg, suh, z malo popra.

Kurjenje šote pod ječmenom v pokrajini Speyside je uspelo. Nežnost Speysida je lepo dograjena z malo šotne robatosti. Benromach 10 je svež viski, kompleksen in polnega okusa. Da bi iz njega dobili največ, mu je potrebno dati žličko vode in ščepec časa. Žlička vode in nekaj minut v kozarcu ga odprejo. Arome postanejo intenzivnejše in razločnejše, a še vedno povezane. Ne ga spregledat na policah. Če ne veš kaj bi kupil, in cincaš pred policami, bo Benromach 10 odlična izbira.

Prvič sem ga, bolj za hec kot zares, poskusil na družinskem okušanju viskijev. Ni ravno blestel. Ko sem ga prvič testiral sam, iz iste steklenice, se mi je še vedno zdel ‘ničposeben’. Na drugem samostojnem enako. Kot da bi bil zamorjen. Šele na tretjem se mi je zdel dober. Res dober. Razlika? Prva poskušanja so bila narejena iz steklenice, ki je bila že odprta in v kateri je bila še cca 1/4 viskija*. Zadnje testiranje je bilo narejeno iz miniature; majhne, testne stekliničke. Kakšna razlika! Le ta ni bila toliko v samih vonjih in okusih, ampak predvsem v svežini in živahnosti. Arome so bile pri na novo odprtemu Benromachu 10 sveže in izrazite. Jap, viskiji se v odprti steklenici spreminjajo. Eni na boljše, drugi na slabše. Zakaj se mi zdi, da bo steklenica Benromacha 10 kmalu našla nov dom pri meni?


 • Ocena: 🏅🏅🏅🏅

  benromach10

 • Regija: Speyside
 • Alkohol: 43%
 • Vonj: šota, slad, vanilija, citrona, zeleno listje
 • Okus: pikanten, sladek, svež, sladko-grenka karamela
 • Pookus: dolg, suh, poprast
 • Leto polnitve:
 • Hladna filtracija: Ne
 • Dodana barva: Ne

 

 


*Benromach 10 je za testiranje odstopila ga. Tina Berlec iz podjetja Merit HP d.o.o. , za kar se ji lepo zahvaljujem.

Advertisements