#46 Bushmills 10

bushmills-10-resPrvi Bushmills sem probal že kar nekaj časa nazaj. Seveda je bil to vstopni viski destilarne Bushmills, mešanec Bushmills Original. Tokrat je na vrsti single malt iz najstarejše destilarne na svetu, Bushmills 10.

Jap, Irci imajo najstarejšo destilrano svetu. Trenutno pri viskijih niso ravno v vrhu, a se vračajo. Do pred kratkim so bile na Irskem samo še 3 destilarne, kar je žalosten ostanek nekdaj cvetoče irske viski industrije. Dobra novica je, da jih je sedaj že 16 in številka raste.

Pravila za single malte na Irskem so zelo podobna tistim na Škotskem. Sicer so nekoliko bolj ohlapna, pa vendar: slad,  destilacija v bakrenih kotlih v eni destilarni, staranje v hrastovih sodih. A glavna razlika je drugje. V destilaciji. Irske viskije destilirajo 3x. Ta, trojna destilacija, zelo vpliva na končni rezultat. Irski viskiji so lažji, manj robustni in mehkejši kot škotski viskiji. Bushmills 10, ki so ga najmanj 10 let starali v bourbonovih sodih, ni izjema.

Vonj: Zrele banane in hruške prevladujejo. Vanilija in cvetlice. Sladkoba buhti iz kozarca. Čez čas se sladki vonji razdišijo in na plano pridejo blagi, a ne najbolj prijetni mlečno/masleni vonji. 

Okus: Kremast in sladko saden. Hruške z banano se nadaljujejo. Masleni piškoti. Hrana za dojenčke z alkoholom? Sladkoba se konča s taničnim prehodom v pookus.

Pookus gre od močno sadnega, do kar taničnega. Vse skupaj ne traja prav dolgo. 


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Busmills 10 je vstopni single malt destilrane Bushmills. Tipičen predstavnik irske trikratne destilacije in odlična vstopna točka za vse ljubitelje bolj sladkih žganjic, ki bi radi vstopili v svet viskija. Bushmills 10 oddaja dokaj izrazite, a lahke in sladke arome, kombinirane z mehkimi in nežnimi okusi. Nič robatosti. What’s not to like?  Mogoče ravno to.

Bushmills je najstrejša destilarna na svetu. Z destilacijo so začeli leta 1608, uradna destilarna so postali leta 1784. A pod lastništvom Diagea se ne napredujejo najbolje. Medtem, ko druge irske destilarne “razturajo”, Bushmills nekako ne uspe slediti vse večji popularnosti ostalih irskih viskijev. 

Irci pišejo viski z e; whiskEy. “E” v besedi whiskey naj bi bil dodan zato, da bi se irski viskiji tako razlikovali od škotskih, ki so nekdaj veljali za slabše viskije.


  • Destilrana: Bushmillsbushmills-10-1
  • Država: Irska
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: hruška, zrela banana, cvetličen, maslen
  • Okus: med, hruška, vanilija, masleni piškoti
  • Pookus: kratek, sladek, taničen
  • Hladna filtracija: Da
  • Dodana barva: Da