#48 Higland Park 12

imageNajbolj severno ležeča destilarna na Škotsekm, Higland Park. Viski destilirajo na otoku Orkney, ki je bližje arktičnemu krogu, kot Londonu. Škotski Vikingi. Sem njihov vstopni viski imel že nekajkrat na muhi, a se nikakor ni izšlo. Na koncu se je. S 25% popustom. 

Kot sem že omenil, je Highland Park najbolj severno ležeča škotska destilarna. Je tudi ena redkih destiliran, v kateri še uporabljajo delovno intenzivno (beri težaško) metodo, floor malting. Povedano na kratko, ječmen med kaljenjem obračajo ročno. Kaljenje ječmena končajo z dimljenjem njihove lokalne šote.

Pa smo pri najbolj značilni komponenti Highland Park viskijev, pri lokalni šoti. Pravijo ji Orcadian peat; orknijevska šota. Značilne arome je ta šota dobila med razgradnjo rastlin, ki so uspevale na otoku. Največ arom naj bi prispevala jesenska vresa, ki je na otoku Orkney še danes zelo razširjena. Orknijevska šota ni “medicinska”, tako kot je tista, z otoka Islay. 

Naslednja značilna komponenta je ječmen. Nekaj ga je, prav za destilarno Highland Park, pridelano lokalno. Lokalnega ječmena je približno 20%. Highland Park 12 dimijo na cca 20ppm. To ga postavlja med  Benromach 10 in Bowmore 12 . 

Pri sodih, ki jih uporabljajo, pa vikingi niso najbolj transparentni. Navajajo, da uporabljajo Olorose šeri sode in šeri sode iz ameriškega hrasta. Najverjetneje so to bourbon sodi. Ne navajajo, ali so sodi prve polnitve ali so refill sodi, koliko je katerih in koliko časa v katerih starajo HP 12. Ampak, važen je končni rezultat, ane? In ta je takšen.

Vonj: Svež. Intenzivna orknijevska šota. Sčasoma šota v kozarcu slabi. Ojačajo se medeni vonji in vonji posušenih zelišč. Nato še preblisk sadja in čisto na koncu, nekaj slanih vonjev. Ob odprtju steklenice so bili prisotni dokaj intenzivni vonji mokre trave, ki so sčasoma oslabeli. 

Okus: Mehak začetek, ki ga hitro začini nekaj popra. Sladke limone. Šota ga začne sušiti, hrast greniti, tako da je ob zaključku že čisto posušen in zeliščen.  Nekaj blago dimljenih rozin v ozadju.

Pookus je srednje dolg, neintenziven, taničen.


🥃🥃 / Če ni drugega.


Prvi vonji iz kozarca so suhi, izraziti vonji šote. Sicer se na vrhu kozarca izmenjujejo še sadno-meden-zeliščni vonji, a je šota stalno zaznavna. V ustih dokaj kompleksen, na začetku sadno-šotast. Pikantnost lepo začne prehod, ki se nadaljuje v suh in slankast pookus.

Kaj naj rečem? Šota v Highland Parku mi ne sede najbolj. Ne gre mi v nos. Graf všečnosti HP 12 bi bil nekakšen špičast klubuk s širokimi krajci. Dolgo časa mi ni bil všeč, nato strm dvig všečnosti in hitro spet strm padec ter “ne všeč” do konca. Res sem mislil, da mi bo bolj všeč. Je pa Highland Park 12 nekakšen allrounder. Vsega ima malo: malo šote, malo sadja, malo dima, malo sladkobe, malo pikantnosti, malo grenkobe, malo slanosti,… Žal je (pre)malo tudi intenzivnosti arom in okusov. Edino orknijevske šote je (zame) preveč.


  • Destilrana: Highland Parkhp-01
  • Regija: Islands
  • Alkohol: 43%
  • Vonj: šota, med, zelišča, travniške cvetlice, limona, jabolko, slanica
  • Okus: poper, limona, jabolko, rozine, šota
  • Pookus: srednje dolg, les, slanica
  • Hladna filtracija:
  • Dodana barva: