#49 Glendronach 8 The Hielan’

glendronach8Je bil deževen jesenski dan,  ko sva se z viski kameradom in prijateljem Petrom, dobila v Single Blendu. V tej ljubljanski trgovini z viskiji sem želel knjigo kupit. Brez heca. Imajo poleg viskijev tudi kakšno knjigo o njih.

Smo tako Peter, Uroš (majstr iz trgovine z enciklopedičnim viski znanjem) in jaz, malce čvekali o viskijih. Debata pač.

Pa se začne Peter nekaj okoli “ircev” smukat in kupi Tulamore Dew 12 SR. Ga da na pult, odpre in Uroš vsakemu natoči dramJe nato Uroš od nekje privlekel Edradour Ruby Port Cask in prav tako vsakemu natočil dram. Smo poskusili še tega. Jaz sem sicer imel knjigo že na pultu, a je šla nazaj na svojo polico. Z druge police je na blagajniški pult romal Glendronach 8 Hiealan’. Smo probali še tega. Petru in Urošu je dišal odlično, meni niti ne. Okus mi je bil malo boljši, a ne prav dosti.

Se mi ni zgodilo prvič, da se mi je viski takoj ob odprtju zdel zamorjen, zato sem upal na izboljšanje. Sem ga malce s strahom probal takoj naslednji dan. Je bil strah neupravičen. Lepi vonji so prihajali iz steklenice. Lepi.

Če so že ocenjeni Glendronachi: 12 Original (drugo ocenjevanje), 15 Revival in 18 Alardice šeri bombe,  potem 8 Hielan’ to ni. Pri Glendronachu 8 Hielan’, so ob šeri sodih uporabili tudi sode prej napolnjene z bourbonom. V obojih so ga starali in združevali. Seveda je Hiealn’ brez dodanih barvil, ni hladno filtriran in ima 46% alkohola. Glendronach pač. 

Vonj: Mešanica bourbon in šeri sodov. Vanilija, nekaj cvetličnih not, ki se razgubijo, ko se odpre sadje. Hruške in jabolka. Z dodatkom vode še nekaj oreščkastega. Bajadera?

Okus: Medena sladkoba se lepo ujame z rahlo pikantnostjo. Saden, z rozinami in intenzivno marelico pri zaključku.

Pookus je srednje dolg, s sadnimi prebliski. Malce trpek čisto na koncu. Mandlji? Malo vode mu pomaga tako pri vonju, kot pri okusu.


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Precej drugačen od starejših Glendronachov. Manj let na grbi in bourbonovi sodi ga naredijo lažjega, kot so starejši bratje. Bolj živahen in svež, a manj kompleksen in manj intenziven. Je Glendronach naredil dober viski, tudi če ni desetice pri starosti. Je pa cenovno malo neusklajen s starejšim Glendronachom 12, ker razlika nekaj € ne kaže prave razlike v kvaliteti. Je 12 letni Original vsaj razred višje. Vsaj.


  • Destilrana: Glendronachglndr8
  • Regija: Highland
  • Alkohol: 46%
  • Vonj: hruške, jabolka, cvetlice, oreščki
  • Okus: meden, marelice, rozine, pikanten, hrast
  • Pookus: srednje dolg, prijeten
  • Leto polnitve: 2016
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne