#50 Benromach Peat Smoke

img_1106Ko na viskiju prebereš peat & smoke, je prva asociacija otok Islay. Tam so doma šotasto-dimljene zveri; Ardbeg, Lagavulin,  Laphroaig, Bowmore. Močno fenolni, dimljeni, zemeljski, medicinski viskiji. Benromach Peat Smoke je doma v regiji Speyside in je drugačen peat & smoke viski. Čisto drugačen. 

Speyside je pokrajina, kjer prevladujeta dva viski stila: prvi je nežen, cveten, lahek, drugi je izrazitejši in intenzivnejši šeri viski. Šota in dim? Eeee, not so much. Rahlo šotirani viskiji so iz Speyside regije počasi izginili v 60. letih prejšnjega stoletja. A je Benromach obudil te, rahlo šotirane Speyside viskije, z Benromachom 10. Z Benromachom Peat Smoke je pa zakorakal v izrazito dimljene vode. Benromach Peat Smoke izdelujejo v majhnih serijah, staranih izključno v bourbon sodih prve polnitve. Serije imajo različno vsebnost fenolov. Od 35 do 67PPM.  Tokrat gre za serijo št. 4, s 35 PPM, destilirano l. 2002, polnjeno l. 2011. Tako kot vse,  tudi ta nima dodanih barvil in ni hladno filtrirana. 

Vonj: Sladka šota prva zapolni nosnice. Ta sladko-šotast vonj vztraja. Dim se v obliki dimljenih klobas pridruži šele čez čas in ga je manj kot šote. Sveža jabolka, mokra trava in oreški se le prebijejo izza dimne zavese. Na koncu še masleni vonji. Sladkoba niha, a je stalno prisotna.

Okus: Oblak žametnega dima mehko obloži usta, a ga hitro preseka ostrina popra. Jabolka lepo osladijo in dodatno poživijo okus. Nadaljevanje je suho. Prah oglja pobere vso vlago iz ust in Benromach Peat Smoke porine na suho stran. V ustih prevladuje dim nad šoto. Sladek dim.

Pookus je dolg, mineralno ogljen.


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Svež, suh in kljub dimljenosti, lahek single malt. Kompleksen in uravnotežen, povezan v dimu, šoti, pikantnosti in sladkobi. Brez težkih zemeljskih-medicinsko-dezinfekcijskih arom. Nekakšen anti-Islay dim&šota viski, ki Islay die-hard ljubiteljem ne bo sedel iz prve. Verjetno tudi iz druge ne. A Benromach Peat Smoke je zelo dober, cenovno sprejemljiv, nekoliko drugačen šotast viski, ki ga je vredno poskusiti. 

Kot sem že napisal pri oceni Benromach Organica., je Benromach najmanjša destilarna v pokrajini Speyside. In ena redkih,  kjer kljub prenovi, vse delajo ročno. Nič ni računalniško vodeno. Kaj računalniško vodeno, kotli nimajo niti termometrov, niti kazalcev pritiska. Sami temu pravijo hands on aproach. Uspeva jim odlično.


benromach-peatsmoke

  • Destilarna: Benromach
  • Regija: Speyside
  • Alkohol: 46%
  • Vonj: šota, dim, jabolka, mokra trava, oreščki
  • Okus: dim, poper, jabolka, oglje
  • Pookus: dolg, mineralen, močen
  • Leto polnitve: 2011
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne