#51 Arran 12 CS

imageJe viski iz destilarne Arran že na blogu. Ocenjen. To je Arran 14.  A ker ena lastovka še ne prinese pomladi, je sedaj na vrsti druga. Arran 12 Cask Strength.

Ko sem se odločal o nakupu novega cask strength viskija, Arran 12 CS ni bil samoumevna izbira. Je bil  v igri z Glengoyne Cask Strength-om. Odločila je starost, ki jo  Arran ima navedeno. Ko nas proizvajalci prepričujejo, da so NAS viskiji “way to go”, je 12 let solidna starost.

Arran 12 CS polnijo v serijah oz “batch-ih”. Ta steklinica je bila iz serije št. 6, ki so jo ustekleničili leta 2016 in v kateri so napolnili 13.800 seklenic. Arran 12 Cask Strength je, tako kot vsi single malti destilarne Arran, narejen brez dodanih barvil in ni hladno filtriran. Starajo ga v kombinaciji bourbon in šeri sodov. 

Vonj: Hrast s tropskim sadjem. Precej hrasta. Mandlji in citrusi tam nekje v ozadju skušajo obogatiti vonj. 

Okus: Tukaj močno zaškripa. Blagi, res blagi okusi tropskega sadja (kokos, ananas), ki ne trajajo dolgo. Nekaj malo pikantnosti in veliko surovega hrasta. Trpek. Neprijetna grenkoba ob prehodu v pookus.

Pookus: Kar je dobrega, traja kratko, nato prevlada suha grenkoba.


🥃 / Ne priporočam.


Res je. Prva lastovka še ne prinese pomladi. Sicer je pri Arranu CS nos soliden, okus pa… Nikakor mi ga ni uspelo obuditi od mrtvih. Pa sem mu dodajal različne količine vode in ga pustil v kozarcu različno dolgo časa. Da bi zadihal in se odprl. Ni šlo. 

Nekaj časa se je zanimivo igrati, a če igra ne obrodi sadov, lahko postaneš frustriran. Pri Arranu 12 CS igra ni obrodila sadov. Postal sem frustriran. Ne vonj in ne okus se nista po dodani vodi izboljšala. Tudi voda je bila “problematična”. Kaplja ali dve preveč, pa se je utopil. Naenkrat je ostal čisto brez vonja in okusa. Grenak pookus se je sicer po odprtju steklenice s časom umirjal, a boljši kot sprejemljiv, ni postal. Oceno sprejemljiv je dobil glih za glih. Z nohti se je drži nad prepadom nesprejemljivosti. Komaj. 

Prejšnje serije Arrana 12 CS so na spletu dobro ocenjene. Mogoče bi ob vsaki novi seriji na steklenice napisali opozorilo: ‘Predhodne serije ne garantirajo vonja in okusa sedanje serije.’ Mogoče bi pa moral vzeti Glengoyne Cask Strength. Mogoče…

Na koncu sem le ugotovil, kako je Arran 12 CS najbolje konzumirati. Z veliko kocko ledu. Herezijaaaa!!!! Ja, vem, ampak če ne da od sebe nič, je pač viski za žlampat. Ali pa za mešat s priljubljeno črno gazirano pijačo. To je bil do sedaj edini single malt, ki sem ga pri meni doma dovolil mešati s Coca-Colo. 


  • Destilarna: Arranimage
  • Regija: Islands
  • Alkohol: 52,4%
  • Vonj: hrast, tropsko sadje, listje
  • Okus: malo tropskega sadja, hrasta
  • Pookus: suh, trpek
  • Leto polnitve: 2016
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne