#52 Glencadam 19

glencadam-19

Na enem izmed rednih okušanj viskijev je bil v špilu tudi Glencadam 10. V spominu mi je ostal kot zelo saden, sladek, prijeten single malt. Je bil všeč vsem sodelujočim. S svojim stilom je izstopal med ostalimi viskiji.

Sem med brskanjem po spletni trgovini UK prodajalca viskijev tako naletel na Glencadam 19. Je 30ml testna flaška romala v košarico. Pridružila sta se ji še enako velik vzorec Taliskerja 57ºNorth in 0,7L steklenica Kilkerrana 12. 

Destilarna Glencadam tega 19 letnika nima v svojem osnovnem naboru viskijev. Naredili so ga v dokaj omejeni seriji 6000 steklenic. Preden so ga napolnili v steklenice, so ga starali v bourbonovih sodih in nato pretočili v izbrane Oloroso šeri sode. Koliko časa je odležal v šeri sodih? Pravijo, da generous period of time. Njihov master destiler je odločil, da bo 19 let prava starost za tega Glencadama, ki mu niso dodali barve in ga niso hladno filtrirali. Vsebnost alkohola je 46%. 

Vonj: Sveže sadje. Jabolka in hruške, nato rozine z nekaj vanilije in cimetom. Cvetlični med iz ozadja začne počasi prodirati v ospredje. Sledovi tobaka. Limonina lupina za poživitev.

Okus: Svilen občutek v ustih poživi poper s svežo breskvijo. Obogatita ga čokolada in med. Le ta oblepi ustnice. Pikantnost je konstantna, z ravno pravšnjo intenzivnostjo. Hrastovi sodi, ki dajejo osnovo, ob zaključku prispevajo še nekaj lepo integriranih taninov, ki pri prehodu v pookus počasi izzvenijo. 

Pookus je dolg, aromatičen, prijeten. Odličen.


🏆 /  Vrhunski!


Kombinacije vonjev in okusov se izmenjujejo in prepletajo od začetka do konca okušanja. Že tako odlične vonje nadgradijo izredni okusi, ki se odpirajo postopoma in se na koncu združijo v pravo simfonijo vonjev in okusov. Slojevit, kompleksen, bogat, intenziven. A da se odpre in zažari v vsej svoji bogatosti, mu je potrebno dati čas. Pravilo “1 leto v steklenici = 1 minuta v kozarcu” je pomenilo, da sem na prvi srk čakal 19 minut.  Splačalo se je počakati. Vrhunski.

Še ošvrk na vrednost. Saj veste, razmerje med ceno in kakovostjo, oz po domače “a se ga je splačalo kupiti”? Dokler ne odkartam 127€ + poštnino za 0,7L steklenico težko sodim, a nakup 30ml stekleniče Glencadama 19 za 11,99€ je bil več kot dober nakup.

Glencadam je sicer stara destilarna, ustanovljena leta 1825, a so svoj prvi single malt, Glencadam 15, na trg dali šele leta 2005. Do takrat je destilarna delala single malte izključno za uporabo v blended viskijih. Po Glencadamu 19 sodeč, je bil to zločin proti ljubilteljem viskija. 


  • Destilrana: Glencadamimage
  • Regija: Highland
  • Alkohol: 46%
  • Vonj: jabolka, hruške, cimet, med, vanilija, rozine, tobak
  • Okus: poper, breskev, čokolada, med
  • Pookus: dolg, aromatičen
  • Hladna filtracija: ne
  • Dodana barva: ne

 

 

Advertisement