#53 Talisker 57° North

talisker-57Prvi viski, ki sem ga ocenil na blogu, je bil Talisker 10. Sem ga primerjal s terierjem: najprej distanca in spoznavanje, šele nato prjatla. Taliskerja 57º North sem naročil kot vzorec; testno, 30ml pakiranje. Več kot do distance nisva prišla.

Talisker 57° North so poimenovali po zemljepisni legi otoka Skay, s katerega prihaja destilarna Talisker.  Leži namreč na 57° severne zemljepisne širine; 57º North. Tudi pri koncetraciji alkohola, ki je točno 57%, sporočajao, od kod prihajajo; at 57° North. Kljub visoki stopnji alkohola, ta Talisker ni cask strength viski. V destilarni pravijo, da je “special strength” viski.

O starosti lahko samo ugibamo, saj je Talisker 57°North NAS viski, a se mi dozdeva, da prav star ni. Pri staranju Taliskerja 57° North so uporabili izključno že z bourbonom prepojene sode ameriškega hrasta. Ne navajajo, kolikokrat so bili sodi že uporabljeni. Sicer pa, če je končni rezultat OK, who cares. Pa je?

Vonj: Dim in mineralna šota. Brez močnih medicinskih vonjev. Mokre ladijske vrvi in šotasta morska trava. Hrast bourbonovih sodov. Alkohol je zelo zaznaven. 

Okus: Nič plastovit in (si sploh upam napisat?), blag. Od samega začetka suh, z dimom in naraščajočim poprom. Ustno votlino obda z mineralnim, kovinskim okusom. Nekaj slanice.

Pookus: dolg in suh, z nekaj kostanjeve grenkobe. Na koncu šota in poper.


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Odprl se je šele po dodatku vode. Brez vode je bil zaprt, tako da voda obvezno! Pa ne samo zaradi sproščanja arom. Tudi pri pitnosti pomaga, saj 57% alkohola kar lepo požge sluznico po ustih in grlu.

Deluje mlado. Brez vode sta bila tako vonj, kot okus neizrazita. Vonj po dodatku vode precej bolj raznovrsten in izrazit kot okus, a še vedno manj od pričakovanega. Koliko časa je bila steklenica tega Taliskerja odprta, preden sem jaz dobil vzorec, ne vem, a pri okusu je šepalo. Manjkala sta tako raznovrstnost, kot moč okusov. Med poskušenimi Taliskerji (10, Storm, Dark Storm in 57ºN) mi je Talisker 10 še vedno prva izbira. Pravi terier. Žal Talisker 57ºN ni deloval  kot terier. Je bil bolj buldog. Zgleda hud, a ni. Bolj kot ne samo hrope in je hitro utrujen.

A zrnce soli je vseeno potrebno, da si ne bi kakšen nadobudnež domišljal, da bo s Taliskerjem 57ºN hitro na Ti! Če ni vajen dimljeni in ostrih viskijev, bo presenečen. 

Talisker 57° North je (bil) najprej travel retail viski oz. viski, namenjen za prodajo v letaliških duty free trgovinah. Sedaj je dobavljiv tudi v običajnih trgovinah, kjer davek pač plačaš, naj si bo to na spletu ali na zemlji.


  • Destilrana: Taliskerimage
  • Regija: Islands
  • Alkohol: 57%
  • Vonj: mineralen, dim, šota, morski vonji, hrast, poper
  • Okus: suh, poper, dim, slanica
  • Pookus: srednje dolg, šotast
  • Dodana barva: Da
  • Hladna filtracija: Da