Biblija viskija

taylorRes obstaja. Whisky Bible ji pravi avtor, Jim Murray. Izhaja že od leta 2003 in je vsako leto znova, vsaj med ljubitelji viskija, močno pričakovana tiskovina.

Jim Murray je v svetu viskija precej kontroverzna osebnost. Eni ga ne prebavljajo, drugi imajo njegove ocene za suho zlato. Da bi zaščitil svoje pravice, je zaščitil svoje ime. Sedaj je njegovo ime blagovna znamka  (verjetno bi moral pisat Jim Murray™). Love him or hate him, njegove ocene imajo teżo.*

Tako kot vsako leto, je tudi letos Jim Murray razglasil viski leta. To je bourbon, Colonel E.H Taylor Four Grain 12. Narejen je iz koruze, rži, pšenice in kaljenega ječmena (four grains iz imena). Destilarna Buffalo Trace je letos dala na trg 9. serijo tega viskija. Ta viski je homage E. J. Taylorju, ki naj bi viski iz take mešanice zrn delal konec 19. stoletja in ga prodajal v svoji trgovini, v O.F.C. Destilery (sedaj Buffalo Trace). 

Nekaterim gre v nos, da je že tretje leto zapored, za viski leta razglašen viski iz S. AmerikeŠkotski viski? Že četrto leto brez tega naslova. Eni v tem vidijo zaroto, drugi napredek. V enem izmed novejših intervjujev je J. Murray dejal, da ga trenutno najbolj vznemirjajo avstralski viskiji. Čas za nakup?

Prvi trije 2018:

  • World Whisky of the year: Colonel EH Taylor 4 Grain 12 Years
  • World Whisky of the year (drugo mesto): Redbreast Aged 21 Years
  • World Whisky of the year (tretje mesto): Glen Grant Aged 18 Years Rare Edition

V izdaji 2018, je več kot 4600 viskijev. Od tega je 1200 novih. Vse je poskusilbooks_jm2018 in ocenil Jim Murray (pa sem mislil, da imam jaz težave z alkoholom). Postopek okušanja je napisan in ima nekaj posebnosti. Dve sta me močno začudili. Prva, da kozarec z viskijem greje v roki, dokler se na stenah kozarca ne nabere kondenz. Druga, da viskijem ne dodaja vode. Niti tistim, z visoko vsebnostjo alkohola ne. Huh. A’Bunadh. Corryvreckan. Talisker 57°. Vsi cask strength viskiji. 

Kakorkoli, Jim Murray je, ko gre za viski, referenca. Pisatelj in novinar, ki se je že l. 1992, (kot prvi!) odločil, da bo od ocenjevanja viskija živel.  Ko je bila destilarna Ardbeg pred rušenjem, je za ohranitev destilarne prosil v časopisih, na radiu, TV. Na koncu so bile njegove želje uslišane. Leta 1996 so destilarno na novo zagnali.

*Ampak nobenemu ni jasno, kako je Ballantines Finnest v njegovi bibliji dobil 96 točk.