#54 Dalmore 12

Dalmore-12Rogovje jelena krasi viskije Dalmor že od leta 1867. Tudi Dalmore 12, ki je viski osnovne kolekcije, imenovane Principal Collection, ga ima. Prav tako kot najvišje postavljeni, Dalmore King Aleksander III.

Legenda pravi, da je leta 1263, član klana Mackanzie, s puščico pokončal kapitalnega jelena, ki je drvel proti kralju Aleksandru III. Le ta je v znak zahvale, dovolil uporabo rogovja, kot grb klana Mackanzie, Potomci teh Mackenzijev, so leta 1867, kupili destilarno Dalmore. Leta 1960 so se združili z izdelovalci blended viskijev, firmo Whyte & Mackay. Po združitvi je šla zgodba destilarne Dalmore v konglomeratsko-korporacijke-multinacionalne vode. 

Postopek, ki ga master destiller Richard Patterson, uporablja pri izdelavi tega single malta, je malce poseben. Najprej viski 9 let pustijo odležati v sodih ameriškega hrasta (ex-bourbon sodi), nato 1/2 tega viskija, za 3 leta pretočijo v oloroso šeri sode. Te sode so prej uporabili pri staranju* 30 letnega oloroso šerija Gonzalez Byass Matusalem. Druga (oz prva) polovica viskija se je še naprej starala v sodih iz ameriškega hrasta. Na koncu so obe polovici združili in dobilu Dalmore 12. 

Vonj: Malo vinske kleti za začetek. Nato vajeti prevzamejo prijetne, sladke vonjave.  Mešanica rozin, kuhanega sadja in cimeta. 

Okus: Blag in nežen. Preblag in prenežen. Sladek. Rozine z malo popra in na koncu malo, res malo temne čokolade.

Pookus: Blago pikanten, kratek. Ne prav prijetna grenkoba na koncu. 


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Piten viski, z žal neizkoriščenim potencialom. Vonj je boljša stran tega viskija, saj je okus šibek in neizrazit. Temu Dalmorju bi koristilo več šeri sodov. Prav tako bi mu prav prišla višja koncetracija alkohola. Mogoče bi potem upravičil svojo ceno, saj je z več kot 50€ med dražjimi 12 letniki. Za poskuit, a komaj.

V Dalmorju so ‘zaslužni’ za nekaj najdražjih viskijev doslej. Dalmore 62 in Dalmore 64 Trinitas npr. Cena posamezne steklenice? Več kot 100.00€. Za to je najbolj zaslužen Richard Patterson, master blender destilarne Whyte & Mackay in človek, ki stoji za Dalmore single malti. V destilrani Dalmore so mu, ob njegovi 50 letnici delovanja v viski industriji, pripravil Dalmore 50. Verjetno si ga je ‘majster’ distiller prištimal kar sam. Izbiro ima hudo: Richard Paterson, master distiller, The Dalmore. Jap, tisto rogovje se je bogato obrestovalo. 

*Še nekaj o šeri sodih, ki jih uourablajajo pri staranju viskija. Če so v njih starali XY let star šeri, to ne pomeni, da je bil šeri v teh sodih XY let. V teh sodih je odležal prvih nekaj mesecev do  nekaj let, nato so sode izpraznili, šeri dali v solera sistem v nadaljno obdelavo, izpraznjene sode pa poslali na Škotsko. 


  • Destilrana: Dalmoredalmore-12-02
  • Regija: Highland
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: rozine, kuhano sadje, cimet
  • Okus: rozine, poper, čokolada
  • Pookus: kratek
  • Dodana barva: Da
  • Hladna filtracija: Da