#55 Glenlivet 15 French Oak

glenlivet-15 (1)Pri Glenlivetu je šlo moje okušanje nekako takole: 12, 18, Founders Reserve, 15. S tem sem obdelal njihovo serijo Classic Range, ki je sicer že nekaj časa brez Glenliveta 12. Žal so se pri Glenlivetu odločili, da bodo njihovo 12-ico v večini držav nadomestili z Glenlivetom FR.  Svetovno povpraševanje po viskijih je pač takšno, da destilarnam zmankuje viskijev z navedeno starostjo. Steklenice 12ice, ki so na trgu, so tako postale precej drage. A leta 2020 naj bi Glenlivet 12 spet plasirali na trg. Čakam.

Pri tem zapisu bo govora o 3 leta starejšemu destilatu. Glenfidich 15 French Oak so ga poimenovali. V destilarni ne navajajo natančnih podatkov o sodih. Navajajo le, da je bil ta single malt staran tudi v sodih francoskega hrasta. Ti sodi so, ob uporabi manj zaznavnih šeri sodih, glavni ojačevalci vonja in okusa.

Sode iz francoskega hrasta pri staranju viskija ne uporabljajo prav pogosto. Les francoskega hrasta je bolj porozen. Žganica v teh sodih hitreje in globlje prodira v les in tako v krajšem času vsrka več “lesa”. 

Vonj: Hrastov. Sveže sadje z vanilijo. Nekaj cimeta in grozdja. Proti koncu cvetličen, parfumski. 

Okus: Prijeten začetek z rozinami in božičnimi začimbami, ki pa žal traja kratko. V nadaljevanju so okusi grobi, ostri, pekoči. Suh, z močno grenkobo ob zaključku, ki se nadaljuje tudi v pookus.

Pookus je srednje dolg, s ščepcem ostrine in veliko grenkobe.


🥃 / Ne priporočam.


Čeprav trdijo, da skrbno pazijo na čas staranja v sodih francoskega hrasta, da le ta ne bi prevladal, jim to ni najbolje uspelo. Dober je pri vonju, a sveže in prijetne vonje povozi okus. Pri okusu prevladuje v slabem, saj tega Glenliveta pri okusu močno zanaša. Hrast ga naredi robatega, saj glavno vlogo, s svojo trpkostjo in grenkobo, igrajo tanini. Pri Glenlivetu 15 se sodi iz francoskega hrasta niso najbolje obnesli. Mogoče bi jih prepustili tistim, ki z njimi dobijo boljše rezultate. Vinarjem in konjak majstrom.


fullsizeoutput_44d

  • Destilrana: Glenlivet
  • Regija: Speyside
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: hrast, vanilija, cimet, cvetlice
  • Okus: hrast, rozine, začimbe, tanini, grenkoba
  • Pookus: srednje dolg, taničen, suh
  • Dodana barva: Da
  • Hladna filtracija: Da