#56 Glenfarclas 10

glenfarclas-10Glenfarclas. Neodvisna destilarna v družinski lasti, kjer svojo neodvisnost divje branijo. Pravijo, da so “The spirit of independence”. 

Njihovi viskiji so največkrat pod radarjem občasnih pivcev viskija. V pokrajini Speyside, kjer so doma, viskije še vedno starajo “on site”, v zgradbah, ki jim na Škotskem pravijo dunnage. To so oldskul zgradbe, kjer so tla zbili iz zemlje, debele stene sezidali iz kamnov in streho pokrili s škrilji. Niso prav visoke, saj gredo v višino samo tri vrste sodov.

V Glenfarclasu pred končno polnitvijo, viski iz sodov pretočijo v veliko leseno posodo, imenovano vat. Tam ga še nekaj časa združujejo. Razmerje viskijev v vat-u je odvisno od zalog in starosti viskija, ki ga pripravljajo. Praviloma uporabijo 2/3 viskija iz sodov prve in druge polnitve, ter 1/3 viskija iz sodov tretje in četrte polnitve. Praviloma. Takole so zamešali desetko, ki je 100% Oloroso šeri viski.

Vonj: Živahen, s kar nekaj alkohola na začetku. Prijetne arome suhega belega vina. Hrast. Malo šerija. Malo. 

Okus: Kremast na začetku, s precej vanilije. Temnega jagodičevja in sladu je samo za vzorec, a je zato pikantnost precej več. Le ta vztraja čisto do konca. Hrastovi tanini ga ob zaključku posušijo. 

Pookus: Prijeten, srednje dolg, pikanten.


🥃🥃 / Če ni drugega.


Presenetljivo malo šeri not. Na to nakazuje že barva, ki je bledo rumenkasta. Deluje mladostno, živahno, v ustih močno zaposluje slinavke. Kompleksnosti ni. Hrast malo izstopa. A kje je šeri? Se mi zdi, da so bili v igri bolj sodi tretje in četrte polnitve. 1st fill? Not so much.  Lepo narejen, a več šerija bi mu pasalo kot butlu klofuta.

Destilarna Glenfarclas je v lasti družine Grant že 6 generacij. Vodilo destilarne, ki ga zagovarja trenutni šef John Grant, je izdelava dobrih viskijev, ki imajo navedeno starost in jih bodo ljudje pili, ne zbirali. Marketinško navita prodaja NAS viskijev, zapakiranih v fensi-šmensi embalažo jih ne zanima. Vse steklenice Glenfarclas viskijev imajo enako obliko. 

V Glenfarclasu si lahko privoščijo dolgoročno načrtovanje. Razlog je ta, da nimajo lastnikov v londonskem Cityju, kjer poslovne odločitve sprejemajo klonirani menedžerji, katerim so pomembne samo dividende in takojšnji zaslužek. Tako ima sedaj  destilarna Glenfarclas nekaj, kar so mokre sanje večine destilarn: ogromne zaloge starega viskija. 40 let star viski je del njihove redne ponudbe. Več Glenfarclasa!


  •  Destilrana: Glenfarclasglenfarclas-10
  • Regija: Speyside
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: belo vino, hrast, šeri
  • Okus: vanilija, temno sadje, hrast, slad
  • Pookus: srednje dolg, pikanten
  • Leto polnitve:
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne