#58 Glenrothes Select Reserve

Select-Reserve-bottleKo so lastniki blagovne znamke viskija najbolj nobl prodajalci vina v Londonu, se zgodi nekaj zanimivega. Dobimo letniške viskije. Kot pri vinih, kjer sta pri Chateau Lafite Rotshschild 2003 in Chateau Margaux 1959, letnici precej pomembni.

Vina imajo navedeno letnico trgatve, ker dobra letina pomeni dobro grozdje in posledično, visoko ceno dobro vino. Tako nekako. A med viskiji in vini je pomembna razlika. Viski je destilat. Viskiji niso letniški, ker letina ječmena pri viskiju (praktično) ni pomembna, ker se ječmen v viskiju zazna kvečjemu v sledovih. Pri viskiju je pomembno nekaj drugega. To so leta odležana v sodih. Starost. Ta je pri viskiju nekakšen skupni imenovalec. Tudi zato, ker se viskiji, nasprotno kot vina, v steklenici ne starajo več. Viski, ki so ga napolnili npr. l. 1959 in ima navedeno starost 10 let, je še vedno “samo” 10 let star viski. 

Lastniki blagovne znamke Glenrothes, Bary Bros & Rudd*, poskušajo to prenesti še na viskije. Zato pri dražjih serijah na steklenice z velikimi številkami napišejo leto destilacije (npr. Glenrothes 1995, Glenrothes 2001), z manjšimi pa leto polnitve. Tako dobimo… starost. Pri vstopni seriji, Reserves, ni ne leta polnitve, ne leta polnitve, ne starosti.  NAS viskiji torej. Kot je to Glenrothes Select Reserve.

Vonj: Na začetku star les pomešan z uležano travo preseneti nosnice. Ti izraziti, a ne preveč prijetni vonji, se počasi umaknejo prijetnejšim, a neizrazitim vonjem maslene karamele (tofija) in vanilije.

Okus: Na začetku sladek. Preblisk medenih hrušk in piškotov. Ko se začne sušiti, prevladajo neprijetni tanini. 

Pookus: Kratek, taničen in suh. Enostaven.


🥃 / Ne priporočam.


Nepovezan, tanek, enostaven. Vonj na koncu postane soliden, a pri okusu preveč počepne. Nekaj malega vode mu pomaga. Ublaži neprijetno grenkobo ob zaključku in v pookusu. 

Do 90ih let prejšnjega stoletja destilarna Glenrothes praktično ni proizvajala single maltov za prosto prodajo. Vse je šlo v blended viskije. Cutty Sark in Famous Grouse sta še sedaj največja odjemalca single maltov destilarne Glenrothes. 

Leta 2010 je bila znamka Glenrothes, s strani podjetja Edrington Group, prodana zgoraj omenjenim trgovcem z vinom, Berry Brothers & Rudd. Lastnik same destilarne je (še vedno) Edrington Group, ki je lastnik destilarn Macallan, Highland Park in Famous Grouse. Lep nabirek. (*Od sredine leta 2017, je lastnik blagovne znamke Glenrothes spet podjetje Edrington).


  • glenrtothes-selectDestilrana: Glenrothes
  • Regija: Speyside
  • Alkohol: 43%
  • Vonj: les, trava, maslena karamela, vanilija
  • Okus: med, hruške, piškoti, tanini
  • Pookus: hrast
  • Leto polnitve:
  • Hladna filtracija: Da
  • Dodana barva: Ne

 


 

Advertisements