#59 Amrut Intermediate Sherry

Amrut_Intermediate_Sherry_lrgVečina nas ob omembi viskija najprej pomisli na Škotsko. Potem pridejo na vrsto Irska, ZDA, Kanada. V zadnjem času Japonska. Potem se počasi neha. A delajo ga na skoraj vseh kontinentih. Tudi na podkontinentu. V Indiji.

Kot že ime pove, so pri tem single maltu uporabili tudi šeri sode. A na poseben način. Šeri sodi so bili vmesna postaja. Takole so ga starali. Najprej v kombinaciji ex-burbon in novih hrastovih sodov, nato so žganico iz obeh vrst sodov združili in pretočili v šeri sode. Sledilo je še eno pretakanje, tokrat v ex-bourbon sode, kjer so ga dokončali in iz žganice naredili viski. Sherry intermediate. Alkohola so mu pustili visokih 57,1%. Rezultat je presenetljiv. 

Vonj: O.M.B. Napad vonjev temnega sadja, pri katerih je glavna sliva. Dopolnjujejo jo češnje in rozine. Rjavi sladkor. Nato nekaj vonjev po vinski kleti, ki jih hitro nadomestijo vonji cimeta in čokolade.

Okus: Intenziven! Slive oblite s temno čokolado in posute z ingverjevim prahom. Vanilija in hrast burbonovih sodov lepo zaokrožita okuse. Eksplozijo okusov, da bom bolj natančen. 

Pookus: Če rečem dolg, mu delam krivico. Ne da je dolg, ampak se kar ne neha. Suh šeri podložen z nekaj hrasta je osnova, iz katere vsake toliko časa skoči kakšen dodatek: sliva, čokolada, ingver… . Odlično. 


🥃🥃🥃🥃🥃 / Bolje skoraj ne gre! 


Mater, kakšen viski so naredili Indijci! Petarda arom in okusov. Močan in intenziven. Pekoči in sladki okusi se prelivajo, intenzivni dodatki temnega sadja in ravno prav grenkih not čokolade. Poln. Suhi okusi šerija, začinjeni z ingverjem dolgo časa dražijo brbončice. Hrast še ni čisto integriran, a ni moteč. 

Kljub visoki vsebnosti alkohola ne potrebuje veliko vode, a nekaj jo je le potrebno dodati. Ko smo ravno pri vodi. Na Škotskem, upravičeno ali ne, velik pomen pripisujejo vodi, ki jo uporabljajo pri destilaciji viskija. Izviri so največkrat v lasti destilarn. V destilarni Amrut nimajo lastnega izvira vode. Pri njih vodo v destilarno, iz 24km oddaljenega izvira, vozijo v cisternah. Toliko o vplivu vode na viskije….

V Indiji se morajo, tako kot drugje po svetu, držati določenih pravil, če želijo, da je končni rezulatat single malt: ena destilarna, slad, hrastovi sodi, 3 leta in en dan.  Tudi pri tem Amrutu so se jih, a vse skupaj ni trajalo prav dosti več kot 3 leta in en dan.  Razlog? Vroče podnebje. Zaradi visokih temperatur, viskije v Indiji ne morejo prav dolgo časa starati, saj so izgube med staranjem ogromne. Do 12% viskija na leto gre v luft (na Škotskem 2-3%). A vroče podnebje pospešuje staranje viskija, ki v takem podnebju dozori prej. Posledično indijskih viskijev z navedeno starostjo praktično ni. A ni potrebe. Sploh. Ta Amrut je vrhunski. Mladosti navkljub oz. prav zaradi nje.

Včasih je bila Indija dragulj v britanskem imperiju. Če bi za Amrut Intermediate Sherry napisal, da je dragulj, ne bi lagal. A dragulji niso poceni. Okoli 80€ se suka cena tega indijca, a je vreden vsakega €. 

Smo ga imeli na na skupinskem testiranju, kjer smo primerjali same šeri viskije. Ob indijcu po imenu Amrut, so bili v igri še trije škoti: Glenfarclas 12, Glenfarclas 105 in Aberlour A’Bunadh #55. En švoh šeri in dva echte šeri monsterja. Zmagovalec pri vseh okuševalcih? Amrut Intermediate Sherry. Razlika ni bila velika, a zmagi se ne gleda v zobe. Čeprav je bil potreben fotofiniš.


  • Destilrana: Amrutamrut-testJPG
  • Država: Indija
  • Alkohol: 57,1%
  • Vonj: slive, češnje, čokolada, vinska klet, 
  • Okus: slive, cimet, grenka čokolada, kakav, ingver, šeri
  • Pookus: hrast, ingver, čokolada, slive
  • Leto polnitve:
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne

Za vzorec se zahvaljujem ga. Jasni Poznič iz podjetja Mabat d.o.o.