#61 Glenmorangie Signet

glen-signetSem steklenico napolnjeno s Signetom prvič opazil na ljubljanskem Pivo&Viski 2016 festivalu. Je bilo črno steklenico, ki je bila razstavljena v posebni vitrini, težko zgrešiti. Tam sem ga tudi prvič poskusil. Povedano po domače, me je sezul. Rodila se je zagledanost na prvi šluk. 

Svojo navdušenost sem vsem razlagal na dolgo in široko. Tudi pri oceni Glenmorangija 10, kjer sem napisal, “če bo denar čas in če mi bodo zvezde naklonjene, bom enkrat napisal oceno tega viskija”. Kot kaže, so mi bile zvezde naklonjene, saj sta bili nekaj časa doma ne ena, ampak dve steklenici Glenmorangie Signeta, ki je bil leta 2016 viski leta

Obe sta prišli v kolekcijo za moj 50. rojstni dan. Eno smo odprli kakšna na tedna kasneje, za hčerkin 18. rojstni dan. Je bilo odpiranje pravcata ceremonija. Najprej odpiranje črne lesene škatle, na sredini katere je zlat simbol (Signet). Sledilo je odpiranje steklenice. Le ta je res elegantna. Pojemajoča obarvanost, od črne na vrhu, do prosojnega stekla na dnu, kjer se vidi barva tega single malta. Če skozi steklenico proseva svetloba, je videti še posebej elegantno. Tudi zamašek iz temnega stekla, v katerega je vtaknjena pluta, doda nekaj noblese. Se je zdelo, da se tudi viski prav elegantno  preliva v kozarce. Sledilo je poskušanje.

Sem čakal na odziv prisotnih. Hm. Ni bilo takega navdušenja, kot je bilo pri meni, ko sem ga prvič poskusil. Sam sem bil še najbolj navdušen, a tudi ne tako, kot pri prvem okušanju, ko me je Signet sezul. Čudim, čudim. A razočaran nisem bil, saj viski, iz novo odprte steklenice, ne pusti vedno najboljšega vtisa. Pri poskušanju, ki je sledilo čez kakšnih 10 dni, je že bolj spominjal na tistega, ki sem ga poskusil prvič. Še bolj se mu je približal, ko sem ga poskusil z viski kameradi (David, Peter, Matija), na testiranju viskijev, ki je sledilo čez kakšen mesec. Tam je bil že skoraj tak, kot mi je ostal v spominu. Skoraj. Davida ni čisto prepričal. Matijo, Petra in mene je. 

Vonj: Najprej nekaj cvetlično-parfumskega buhti iz kozarca. Šeri sodi dodajo rozine in začimbe. Cimet, muškatni oršček. Končno. Pomarančna lupina se lepo zlije s čokoladnimi vonji. Nato vonj nove usnjene sedežne garniture odpelje Signet v čisto drugo smer. Lepo.

Okus: Kremast, a pikanten začetek. Presenetljivo pikanten. Vanilija, pomaranča in… čokolada. Mlečna. Karamela s sadjem, ter dodatek grenkih mandljev. Pikantnost z začetka nekoliko popusti, a se vrne ob zaključku.

Pookus je dolg, poprast, mandljev. Na koncu ga osočijo (je ta beseda lidžit?) pomaranče. 


🏆 /  Vrhunski!


Sicer rabi čas, da zadiha s polnimi pljuči. Tako v steklenici, kot v kozarcu. A ko zadiha, so vonji in okusi izraziti, bogati, čisti, globoki in povezani v vsem svojem sijaju.  Temna čokolada s kavo, nekaj grenke pomaranče z ingverjem, začimbe in vanilja naredijo odlično mešanico vonjev in okusov. Malce noblese ima v sebi ta Glenmorangie. Vrhunski.

Še nekaj posebnosti, ki Glenmorangie Signet naredijo to, kar je.

Uporaba praženega ječmena, oz. t.i. “chocolate malta”. To je praktično unikum pri izdelavi viskija. Ječmen pražijo na način, kot pražijo kavo. S tem dobi ječmen globok, sladno-čokoladen okus. Seveda pa ob chocolate maltu uporabijo tudi klasičen ječmen, ki ga pridelajo na lastnih poljih.

Glenmorangie Signet starajo v dveh vrstah sodov. Prvi so prav tako posebnost Glenmorangie Signeta, saj so močno ožgani in “dizajnersko” narejeni prav za izdelavo tega viskija. Drugi so Oloroso šeri sodih iz španskega hrasta.

Leta oz starost. Glenmorangie Signetu jih/je niso dodelili, kljub temu, da vsebuje precej viskijev starejših od 25 let.  Saj to že vemo: če je na viskiju navedena starost, mora biti le ta takšna, kot je star najmlajši uporabljen viski. Navedena starost za Signet bi bila (pre)nizka, saj destilat, ki ga dobijo iz praženega ječmena, starajo “samo” okoli 10 let. Z daljšim staranjem bi izgubili preveč arom, ki so jih dobili s praženjem. Glenmorangie Signet je tako NAS viski.

Torej, zakaj je Glenmorangie Signet NAS viski? Škoda bi bilo na viski, pri izdelavi katerega so uporabili tudi 30 let stare viskije, navesti nizko starost (10 let). Da ne bo pomote. To je moja teorija ne-navedbe starosti, ne uradna razlaga destilarne. Ampak z ali brez starosti, ga je vredno vsaj poskusiti.


  • Destilrana: Glenmorangieglenmor-sig-02
  • Regija: Highland
  • Alkohol: 46%
  • Vonj: parfumski, rozine, cimet, muškatni orešček, čokolada, kava, pomaranča, usnje
  • Okus: pikanten, vanilija, pomaranča, čokolada, karamela, mandlji
  • Pookus: dolg, poprast, mandlji, pomaranče
  • Leto polnitve:
  • Dodana barva: Ne
  • Hladna filtracija: Da

 

 


 

Advertisement