#62 Redbreast 12

red-breast12Trojno destilacijo, značilno za irske viskije, prakticirajo tudi drugje. Pot still? Niti ne. Redbreast 12 je single pot still whiskEy. Zakaj E? Ker Irci pišejo whiskEy in ne whisky. 

Single pot still viskiji imajo nekaj skupnega s single malti. Prav tako, kot pri single maltih, tudi pri pot still viskijih uporabljajo bakrene kotle, ki jim pravijo…pot stills. Razlika je ta, da ob kaljenem ječmenu uporabljajo tudi nekaljeni ječmen. Uporaba nekaljenega ječmena se je začela iz čisto ekonomskih razlogov. So veljaki zavohali denar in so obdavčili kaljeni ječmen. Destilarne na Irskem so se izognile plačilu davkov tako, da so pri izdelavi viskija začele uporabljati tudi nekaljeni ječmen.  Dobili smo pot still viski.

Redbreast je single pot still viski. Single seveda pomeni, da prihaja iz ene destilarne. Tega single pot stilla so starali 12 let in ga niso hladno filtrirali. Kljub temu, da so bili pri staranju uporabljeni predvsem oloroso šeri sodi, so mu nekaj barve vseeno dodali.

Vonj: Nekoliko alkoholen na začetku. Kombinacija sladkih pafumskih in žitnih vonjav se na začetku dviga iz kozarca. Le te preseka pikantnost in osveži posušena lupina limone. Muškatni orešček ga odpelje v bolj zemeljske note. Za konec še zrelo sadje, ampak ne (pre)zrelo. 

Okus: Pikantnost je takoj v ospredju in začini tudi sadno-karamelne okuse v nadaljevanju. Oljnatost oblepi nebo. Hrast mu doda nekaj taničnosti ob zaključku

Pookus: Pikantno migotanje na obeh straneh jezika je prijetno, a ne zelo dolgo. 


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Ambivalenten pri okusu in konstantno dober pri vonju. Vonj nikoli ni razočaral. Izrazit in bogat od odprtja steklenice naprej. Okus je manj intenziven in ne tako raznovrsten. Sicer se spreminja od suhega in močno pikantnega ob odprtju, do kremastega in žvečljivo oljnatega v nadaljevanju. To spreminjanje okusov in teksture ni moteče. Nasprotno. Kar je morda rahlo moteče je nekaj krajši pookus.

Redbreast 12 je več kot le dober viski in bi z nekaj daljšim razvajanjem brbončic segel do odličnih. Vsekakor viski, ki se ga že zaradi drugačnosti splača nabavit.

Na Irskem pri imenih viskijev niso najbolj transparentni. Ime viskija ni nujno tudi ime destilarne. Redbreast ni destilarna, je znamka. Midleton je destilarna, kjer Redbreast destilrajo. In v tej destilarni destilirajo kar nekaj znanih irskih viskijev. Jamesona, kot najbolj znanega, ter najbolj znane single pot still viskije: Redbreast, Powers in Green Spot. Lastnik destilarne je podjetje Irish Distillers.


 • Destilarna: MidletonDSC_3570
 • Država: Irska 
 • Alkohol: 40%
 • Vonj: žito, cvetje, poper/ingver, limonina lupina,sadje, muškatni orešček
 • Okus: poper/ingver, sadje, karamela, hrast
 • Pookus: pikanten
 • Leto polnitve: 
 • Dodana barva: Da
 • Hladna filtracija: Ne

5 Comments

 1. Peter Nose says:

  Oj, tudi jaz se RB12 spominjam po izjnem vonju, po okusu in repu pa ga je prekasal Powers JL 12. Popravek: 40% ima RB. Tullamore pa ima, od kar je v rokah Grantov (Glenfidd., Balvenie…) svojo destilarno v istoimenskem kraju 🙂

  Sent from my iPhone

  >

  Like

  1. Stane Crnjak says:

   Že popravljam. Tnx. Powers imam že na nišanu 😁

   Like

 2. Peter Nose says:

  Ps. Si ziher, da je ncf? Sicer super rivju 🙂 Lp, P

  Sent from my iPhone

  >

  Liked by 1 person

   1. Stane Crnjak says:

    Da ni filtriran, oz da je NCF 🙂

    Like

Comments are closed.