#63 Nikka Pure Malt Black

imageJaponski viskiji že nekaj časa delajo preglavice Škotom. Ko Japonci nekaj skopirajo, z njihovim načinom kaizen (iskanje popolnosti), to na koncu navadno izboljšajo. Tudi viskije, saj delajo odlične. Nekateri pravijo, da najboljše.

Iskanje popolnosti se kaže tudi v detajlih. Npr pri zamašku. Boljši škotski, irski, ameriški, indijski,… viskiji imajo plutaste zamaške. Redko se zgodi, a se, da slab (plesniv) plutast zamašek uniči viski. Večina japonskih viskijev ima zato navojni zamašek. Da zamašek ne bi vplival na viski. Ta džapanezer ima plutast zamašek, a je ta, pazi to, odet v plastični ovoj! Da pluta ne bi vplivala na okus viskija. Hudo! Oz Sugoi! (すごい)

Japonski izraz za blended malt viskije je pure malt. Nikka Pure Malt Black je viski, narejen iz single maltov (enosladnikov) destilarne Yoichi in destilarne Miyagikyo. Obe spadata v koncern Nikka.

Pure malt je bila na začetku serija treh viskijev. Sedaj je samo še duo: Pure Malt Red, ki je saden, in Pura Malt Black, ki je rahlo dimljen, V ponudbi je bil še močno dimljen White, a ga več ne izdelujejo.

Ta Pure Malt Black je k meni prišel v malo spimpani embalaži. Ob steklenici, je bila v škatli priložena še beležka s svinčnikom, v kateri je opisana kratka zgodovina destilarne Nikka. Svinčnik in beležko sem izkoristil za beleženje vonjev in okusov. In ti niso slabi.

Vonj: Dim, nato kratka, rahlo zeliščna šota. Po valu šote udarijo sladke vonjave. Karamela, začimbe z vanilijo in mešanico suhega temnega jagodičevja. Šeri? Nekaj pomarančne lupine. Dim in šota sta lepo integrirana in v ravnotežju z ostalimi vonji. 

Okus: Rahlo pikanten začetek, nato sadno čokoladni okusi za kratek čas obdajo nebo in jezik. Pridruži se jim še nekaj sadja, a vse skupaj odplakne pikantnost dimljenega popra, ki se ponovno aktivira. Lepo zapeče po jeziku. Ob zaključku še malo šote, ki naredi suh in zeliščni prehod.

Pookus je srednje dolg, z do konca prisotnima šoto in dimom. Malce pikanten. Pikajoč. Na koncu spet malo karamele.


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Kot že mnogokrat do sedaj, viski takoj po odprtju ni pokazal vsega, kar zna. A sčasoma se je odpiral, plast za plastjo razkrival svoje skrite adute in na koncu zablestel.  Izvrstna kombinacija sadja, začimb, dima, šote. Iskanje popolnosti se bo v destilarni Nikka še nadaljevalo. Pure Malt Black je korak do tja. 

Nikka Pure Malt Black je, vsaj meni se tako zdi, konkurent Highland Parku 12, ki slovi kot allround oz univerzalen viski, ki ima vsega nekaj. Sam bi brez zadržkov priporočil Nikka Pure Malt Black, ki je res da dražji od Highland Parka 12, a po mojem mnenju, boljši viski. Mnogo boljši.

Začetke japonskega viskija je ustvarjal tudi Masataka Taketsuru. Rojen v družini, ki je delaal sake, je leta 1918 odšel na Škotsko, v Glasgow, študirat kemijo in “viski”, se tam poročil, vrnil na Japonsko in po nekaj nesoglasij v firmi, ki sedaj sliši na ime Suntori, ustanovil svojo destilarno viskija Nikka Destilery in začel svojo viski pot. Ponovimo. Na Škotsko. Učiti se delati viski. Leta 1918. Sugoi! Nekaj več zgodbe je napisano tukaj Masataka Taketsuru 


  • Destilrana: Nikkanikka
  • Regija: Japonska
  • Alkohol: 43%
  • Vonj: dim, šota, karamela, klinčki, vanlija, pomaranča
  • Okus: poper, šota, karamela, čokolada, dim, zelišča
  • Pookus: srednje dolg, šota, pikantnost, pikajoč, karemela
  • Leto polnitve: 2016
  • Hladna filtracija: 
  • Dodana bava: Da

 


 

Advertisement