#64 Lagavulin 16

DSC_3616-01.jpegKo sem ga prvič poskusil, sem zavzdihnil kot kakšna najstnica, ki vidi Justina Bieberja. Kar sledi, ni opis Bieberja: eleganten, svilnat, poln, kompleksen, sočen, slojevit, kremast. Po vrhu še dimljen in šotiran. Ohhh… 

In kako potem v trgovini  iti mimo Lagavulina 16, ne da bi ga kupil, če na listku s ceno piše 38€?!? Ne mor’š, ane? Kje da stane toliko? V Italiji. Natančneje v Toskani. Nasploh imajo v Italiji nizke cene viskijev. Dlje od meje kot greš, nižje so.

Pri staranju Lagavulina 16 uporablajajo burbon in šeri sode. Slednje v manjšem obsegu in predvsem v finiširanju tega dragulja. Dodajo mu nekaj barvil, ampak, who cares. A ga hladno filtrirajo? Verjetno. Ampak who cares! Končni izdelek je tisti, ki šteje. Vonj, okus, pookus, vtisi. In vsi ti so pri Lagavulinu 16 za “sedi 5, pa mama naj pride v šolo”. 

Vonj: Elegantno-intenzivna dimna bomba. Dimljeni arašidi. Nekaj medicinskih vonjev podloženih s šerijem. Blagi zemeljski vonji morske trave. Na koncu na žaru opečeno sadje. 

Okus: Svilnato pikanten začetek, nato eksplozija dima, obogatenega s pomarančo in limono. Slina začne polniti usta. Sočen. Ob naraščajoči pikantnosti na brbončicah zaplešejo še dimljeni grenki mandlji in dimljen hrast. Ob zaključku in prehodu v pookus postaja suh.

Pookus je doooolg. Dimljen, pikajoč (fizzy), poprast. Proti koncu sočen. V ozadju lebdi malo zelenega čaja. Saj sem rekel da je dolg?


🏆 /  Vrhunski!


Z leti dimljeni viskiji izgubljajo intenzivnost dimljeno/šotastih vonjev in okusov. Zato so viskiji z največ peat&smoke arom  praviloma mlajši. Praviloma. Tam od 10-12 let jih šteje večina. A ne Lagavulin 16, ki jih šteje….16. Kljub višji starosti od “konkurence” (Ardbeg 10Bowmore 12Laphroaig 10, Caol Ila 12 in Talisker 10), se mu dodana leta pri pomanjkanju intenzivnosti ne poznajo. Je enako intenziven, a bogatejši. Slojevit in uravnotežen z dodano eleganco. Globoki, polni vonji in okusi, z lepo integriranim hrastom. Zaokrožen.  Lagavulin 16 je več kot samo dim in šota. Izjemen single malt. Ohhhh…

Destilarna Lagavulin je leta 2016 praznovala 200 letnico ustanovitve. Je med najstarejšimi destilarnami na Škotskem. Prvi sosed je Laphroaig, malo dlje je Ardbeg. Trio fantasticus Islay destilarn. S prvim sosedom, Laphroaigom, sta si bila dolgo v laseh. Nekaj malega o tem sporu sem napisal pri oceni viskija Laphroaig 10. Sedaj je vse v najlepšem redu, in izbiramo lahko med odličnimi viskiji obeh destilarn.


 • Destilarna: Lagavulinlagavulin-16-02
 • Regija: Islay
 • Alkohol:46%
 • Vonj: dim, arašidi, medicinski vonji, šeri, morska trava, sadje z žara
 • Okus: pikanten, dim, citrusi, dimljeni mandlji, hrast
 • Pookus: dolg, poper, zeleni čaj
 • Dodana barva: da
 • Hladna filtracija: da

 

 


.

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments

 1. Peter Nose says:

  Bravo, mojstrsko! In se vse je res 🙂 P

  Sent from my iPhone

  >

  Like

  1. Stane Crnjak says:

   Hvala. Se trudimo. 🥃

   Like

Comments are closed.