#65 Johnnie Walker Black Label 12

jw-12Priznam. Johnnie Walker 12 se mi je dolgo izmikal. Sem bil rahlo skeptičen do “letniških blendov” popularnih znamk. Neupravičeno. Johnnie Walker 12 Black Label je prav soliden mešanec. 

Kar ne bi mogel reči za najbolj prodajan scotch na svetu,  Johnnie Walker Red Labelki ima rdečo nalepko in nima navedenih let. Je pa poceni. To pa.  

Johnnie Walker 12 Black Label je malce dražji.  Kakšnih 10€ več bo treba odšteti za viski s črno nalepko. A je razlika v kvaliteti večja, kot je razlika v ceni. 

Na tržišču je že od leta 1909. Je  blended viski, zamešan iz 40. različnih viskijev, ki jih izberejo iz destilarn z vseh koncev Škotske. Troo skotč. Starosti 12 let mu niso vzeli. Pohvalno. Pri nekaterih viskijih se zamenjave z “enako dobrim viskijem brez navedenih let” niso najbolj obnesle. Leta so pač leta in jih je težko nadomesti s kreativnim ustvarjanjem in marketingom. Zelo težko. V kozarcu ta 12 letnik zgleda takole.

Vonj: Nekaj malega alkohola prekriva sladke vonjave rjavega sladkorja in sadja. Kontrast sladkosti daje hrast, zrnje žitnih viskijev in malo dima. 

Okus: Kremasto sladek začetek. Hrast in pikantnost v nadaljevanju sta podložena s ščepcem dima, ki  tega škota lepo zapelje v pikanten prehod.

Pookus: Sočen, prijeten in na koncu posušen s trpkimi notami. 


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Lepo uravnotežen, dovolj intenziven. Nobenih neprijetnih vonjev ali okusov. Malo, ampak res malo dima migota v ozadju. Tistega suhega, belega dima. Dimljenih klobas in medicinskih not ni. Dokaz? Všeč je bil tudi moji boljši polovici.

Nekateri se ob omembi blended viskijev zmrdujejo. Ni potrebe. So tudi med blendi vrhunski viskiji. Samo na višje police je potrebno pogledati in odprl se bo dražji boljši svet blended viskijev. Odpirati se lahko začne že z Johnnie Walkerjem 12 Black Label. Mislim, da bi se Lee Marvin strinjal.

johnnie-walker-black
Lee Marvin; The Dirty Dozen.

Na spletni strani JW ga priporočajo za mešanje z mehurčki. Ni potrebe sploh. Za tako početje bo bolj primeren JW Red Label


Proizvajalec: Johnnie Walker & sonsDSC_3728
Regija: Škotska
Alkohol: 40%
Vonj: sadje, rjavi sladkor, dim, hrast
Okus: hrast, poper, dim
Pookus: sočen, trpek
Leto polnitve: 2017
Hladna filtracija: Da
Dodana barva: Da