#66 Buffalo Trace

uf11Povedano po pravici, burboni mi, do pred kratkim, niso najbolj ležali. Nekako jih nisem mogel vgraditi v koncept viski okusov. Sem celo priznani burbon Elijah Craig 12, označil kot “zanič”. Hud faux pas. Hud. 

Problem je bila, predvidevam, nenavajenost na drugačne okuse burbonov. A sem se od takrat z burboni spoprijateljil. Celo tako dobro, da je Elijah Craig 12 sedaj doma. Z njim moram  še poravnati račune. A ker ga ne delajo več, iščem pravi razlog za odprtje steklenice. 

Ko je v naši testni skupini padel predlog za “bourbon night”, se nisem upiral. Sem vedno za širitev viski obzorij. Matiji in Petru so burboni itaq všeč, tako da smo se na hitro zmenili. David, 4. član viski ekipe, se burbon testiranja ni mogel udeležiti. Pri njemu bi šlo z burboni malce težje.

Peter je na testiranje dostavil dva res odlična burbona: Four Roses Single Barrel in Wild Turkey Rare Breed. Matija je prispeval Woodford Reserve. Moi? Po krajši raziskavi je odločitev padla na Buffalo Trace. Priznam, sem oko vrgel tudi na ceno. S 23€ se mi je zdel sprejemljiv, tudi če mi ne bi bil všeč.

Predtem tem testiranjem, sem imel na svoji listi poskušenih viskijev, v sekciji “burboni”, samo vstopne, bolj ali manj poceni burbone. “Klasike”, kot so Jim Bim White, Jack Daniel’s Old No7, Wild Turkey 81, Four Roses, … A na srečo obstajajo tudi burboni, kjer je vonj v stilu “pasta za čevlje z razredčilom” na dišeči strani nosa. Obstajajo boljši burboni. Tudi Buffalo Trace je med njimi. Nima navedenih let, a star naj bi bil med 8 in 10 let. 

Vonj: Burbonovski, kot se le da. Prijetna sladkoba napolni nosnice. Nekaj alkohola lebdi nad zrelim sadjem s karamelo in vanilijo. Cimet s citrusi. Hrast v ozadju izdaja poreklo sodov.

Okus: Intenziven pikantno-sladek začetek, ki se nadaljuje z vanilijo in zrelim sadjem. Ob zaključku karamela z nekaj nekaj pikantnosti. 

Pookus: Bolj na kratki strani, a sladek, malo hrastov in pikanten.


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Burbonovsko zrelo sadje in vanilija v nosu prevladujeta. Skoraj nič razredčilno-čistilnih vonjev. Okus je mehek, prijeten, z ravno pravo dozo pikantnosti, da uravnoteži sladkobo. A okusu gre rahla zamera. Okusi se hitro razvijejo, so intenzivni, a ni solidnega nadaljevanja. Pookus je najšibkejši člen verige. Ni slab, a je bolj na kratki strani. Piten. 

Prijatelj, in testni kamerad, Peter, me je s kakšnim YouTube filmčkom o legendarnih burbon master blenderjih  “spodbujal” (vede ali ne vede), da nad burboni nisem obupal. Mi je pokazal burbone, ki so na čisto drugem nivoju. Tudi dva na testiranju sta bila taka. A višji nivo burbonov ne pomeni tudi visoke cene. So nekateri odlični dobijo po presenetljivo nizki ceni.

Sem po skupinskem testiranju spremenil mnenje glede burbonov. Razlog? Če je viski dober, je pač dober. In na testu so bili dobri viskiji. Dobri burboni. 

Buffalo Trace je straight Kentucky bourbon istoimenske destilarne, ki je ena najstarejših, če ne najstarejša. O tem se krešejo mnenja, tako da to navajam samo kot zanimiviost. Ime je destilarna dobila po rečnih prehodih, ki so jih delali bizoni, na svojih poteh po prerijah. Destilarno so postavili na enem izmed teh prehodov, ki je prečkal reko Kentucky. Buffalo Trace je ena redkih destilarn, ki je zaradi “medicinskih razlogov” lahko obratovala tudi med prohibicijo v ZDA.
Destilarna Buffalo Trace ima na svoji listi lep seznam burbonov. Med njimi je tudi Pappy Van Winkle, ki je verjetno najbolj čislan burbon na svetu.  

Na kratko o pravilih izdelave burbona. Burbon je narejen iz mešanice žit, v kateri mora biti najmanj 51% koruze. Starati se mora v novih hrastovih sodih, najmanj 2 leti. Sodi morajo biti čisto novi, t.i. virgin sodi. To sta dve stalnici pri vseh bourbonih: 51% koruze in novi sodi. Od tod tipični burbon vonji in okusi.


 • Destilrana: Buffalo TraceDSC_3723
 • Regija: ZDA
 • Alkohol: 40%
 • Vonj: sadje, karamela, vanilija, cimet, hrast, pomaranča
 • Okus: med, vanilija, mešanica zrelega sadja, pikanten, hrast
 • Pookus: pikanten, sladek, hrast
 • Leto polnitve: 2016

 

 

 


 

Advertisement

2 Comments

 1. Peter Nose says:

  Mislim, da se mora bourbon starati vsaj dve, ne tri leta. Sicer pa lep rivju 🙂

  Sent from my iPhone

  >

  Like

 2. Stane Crnjak says:

  Drži. Popravljeno. 2 leti je minimakna doba staranja.
  Hvala. Se trudimo. 🙂

  Like

Comments are closed.