#67 Ardbeg Corryvreckan

ARDBEG-CORRNajboljši single malt leta 2010 na World Whisky Awards. Najboljši NAS scotch po izboru Jima Murreya v Whisky Bible 2010. Verjetno bi lahko kar tukaj zaključil oceno tega viskija. Pa ne bom. 

Corryvreckan. Tako se imenuje drugi največji morski vrtinec na svetu. Vrti se v prehodu med otokoma Jura in Scraba, malce severno od otoka Islay, kjer je doma Ardbeg. Vrtinec okusov? Bi znalo biti.

Ardbeg ne razkriva prav dosti o sodih, ki jih uporabljajo pri izdelavi svojih viskijev. Pri Corryvreckanu navajajo le, da so uporabljeni tudi sodi francoskega hrasta. Baje, da iz Burgundije, A Barva res malo vleče na burgundca. Ostali sodi so verjetno ex-bourbon. Koliko katerih sodov? To je znano samo majstrom iz destilarne Ardbeg. Starost tega single malta tudi. Prav tako ni navedbe o barvanju. So pa napisali, da ni hladno filtriran. Vsebnost alkohola je močnih 51,7%. To je po stari angleški klasifikaciji 100% proof. Več o tem v eni od prihodnji ocen. 

Vonj: Dim in šota z rjavim sladkorjem na polno zamašijo nosnice. Nato zanimivi, zemeljski mineralno-želiščni vonji prodrejo mimo. Goreča mokra trava. Nato nekaj sladkega sadja. Z dimom. 

Okus: Kot da bi jezik na hitro potunkal v rjavi sladkor in si takoj za tem v usta vrgel pest popra. Uh. Fajn zapeče, a ga sladkoba urovnoteži. Sladke okuse odpihnejo dimljene klobase in pikantne limone. Prebliski višenj. Nekaj podobnega sladkemu korenu (likviriciji) za zaključek. 

Pookus: Dooooolg. Pikanten, sočen, dimljen sladkor.  Res dolg.


🥃🥃🥃🥃🥃 / Bolje skoraj ne gre! 


Vrtinec vonjav in okusov. Eksplozija pikantnih medicinskih not s podtoni dimljene sladkobe. Na polno dogaja tako v nosu, kot v ustih, kjer deluje viskozno. Kremasto. Uravnotežen, bogat, zelo intenziven. Da vedeti, od kod prihaja. Z otoka Islay, kjer je doma šota. Viski s karakterjem. 

Je pa v Corryvreckan vsekakor potrebno kapniti nekaj vode, kljub presenetljivi pitnosti straight viskija. Ker 57,1% alkohola je precej. 

S tem single maltom je Ardbeg nadomestili Airigh nam Beist. Ljubitelji slednjega niso bili najbolj srečni. Predvidevam, da samo do trenutka, ko so poskusili Corryvreckana, ki je bil na začetku dosegljiv samo članom Ardbegovega komiteja (Ardbeg comittee). Sedaj je v redni ponudbi destilarne Ardbeg .

Ardbeg v svojem repertoarju nima veliko viskijev. Ob pisanju te ocene, so jih imeli 6, razdeljenih v dve seriji: Ultimate range in Limited edition. V Ultimate seriji so viskiji Ardbeg 10, Ardbeg Uigeadail in Ardbeg Corryvreckan. Let that sink in! Ardbeg 10, Ardbeg Uigeadail in Ardbeg Corryvreckan. Veliko destilarn bi ubijalo samo za en tak single malt, zato je brez sprenevedanja in lažne skromnosti, Ardbeg svojo osnovno serijo lahko poimenoval Ultimate range. Vstopna serija s top viskiji. Bolje praktično ne gre.

Serija Limited edition je rezervirana le za člane Ardbegovega komiteja. Kako postanš član komiteja? Na Ardbegovi spletni strani vpišeš svoje ime, emajl in klikneš potrdi. Izi bizi. Zadnji single malt ponujen v tej seriji je Ardbeg Kelpie. Glede na to, da ima komite 120.000 članov, se ni bati za slabo prodajo viskijev v “omejeni” seriji.


🥃🥃🥃🥃🥃 / Bolje skoraj ne gre! 


  • Destilarna: Ardbegardbeg-corr-00003
  • Regija: Islay
  • Alkohol: 57,1%
  • Vonj: dim, šota, rjavi sladkor, minerali, zelišča, mokra trava
  • Okus: sladkor, poper, dimljene klobase, višnja, limone, likviricija
  • Pookus: sočen, pikanten, dim, sladkor
  • Leto polnitve:
  • Dodana barva: Da
  • Hladna filtracija: Ne

 

 


 

Advertisement