#68 Clynelish 14

clynelish-14yJe imela sredi leta 2017, stalna zasedba “viski gurujev”, redno mesečno okušanje. Viskijev. Tema je bila “vode življenja” manj znanih destilarn. Sem bil v dilemi, katero destilarno izbrati. A ne za dolgo. 

Med brskanjem po spletni in tiskani besedi, sem naletel na destilarno Clynelish. Je beseda povedala, da ima destilarna zanimivo  zgodbo. 

Zgodba je takšna. Zgradili so jo leta 1819. Viski so v dveh kotlih destilirali do leta 1930, ko so jo do nadaljnega zaprli/mothballed. Nekaj malega viskija so proizvajali še med 2. svetovno vojno, a so jo po koncu le te, hitro spet zaprli.

Na polno so jo ponovno zagnali l. 1960. Leta 1967 so se tedanji lastniki destilarne odločili, da bodo ob prvi destilarni, sezidali še novo. Šest kotlov so ji namenili. Poimenovali so jo Clynelish 1. Stari destilarni so namenili dvojko. Postala je Clynelish 2.

Staro destilarno, tisto z dvema kotloma,  so (spet) zaprli leta 1968, a so jo že l. 1969 (spet) zagnali. Pod novim imenom. Brora. Destilarna je pod tem imenom obratovala do leta 1983, ko so jo (spet) zaprli. Takrat za vedno. Zaprta je še danes*, ko ima destilarna  Brora kultni status. Danes so viskiji destilarne Brora hudo dragi. Hudo dragi.

Nova destilarna, tista s šetimi kotli, se od leta 1969 naprej imenuje samo še Clynelish in od takrat naprej deluje nepretrgoma. Kolikor mi je uspelo izbrskati, imajo trenutno v svoji ponudbi samo en single malt. Clynelish 14. Na trg so ga dali leta 2002. Viskiji destilarne Clynelish naj bi v ustih imeli značilno voskasto teksturo, ki je dandanes redkost. 

Vonj: Svež, čist in rezek. Na začetku prevladujejo parfumsko/smolnati vonji. Nekakšna mešanica propolisa, sadja in cvetja s frišno spoliranim usnjem. Zeleno jabolko in poprova meta. Svež. Čist. Rezek. 

Okus: Lahek, a oster. Ingver s propolisno alkoholnostjo steče preko brbončic. Nekaj pekočega manga za intermezzo, nato nadaljevanje v sočno in pikantno mineralnost. Poprova meta iz vonjev se lepo pokaže tudi v ustih. Suh proti koncu.

Pookus: Dolg. Svež. Suh. Ob straneh jezika pekoča ingverjeva slanica draži sluznico. Nekaj sadnosti skupaj z ingverjem vztraja čisto do konca. 


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Zelo dober single malt. Zelo drugačen single malt. Rezek in oster, a ne robat. Nekatere vonjave vlečejo na umetne, a ne prestopijo praga in so vedno na prijetni strani. Sočen in pekoč v ustih. Mineralnost ga nadgradi, nekaj malega sladkobe zaokroži. Ni viski na prvo žogo. Ni viski, katerega bi ponudil novincu. Z dodtakom vode se malo umiri, a ostrina mu pristaja. Claynelish 14 zahteva nekaj kilometrine.  

Tako čislane voskaste strukture mi ni uspelo zaznati.* Ne ob odprtju, ne v nadaljevanju. Tudi noben od sodelujočih na skupinskem poskušanju je ni zaznal. Pa smo jo iskali. To teksturo naj bi dajale usedline, ki se nabirajo med destilacijo. Le te v večini destilarn odstranjujeo sproti. V Clynelishu jih samo ob letnih remontih.

Destilarna Clynelish leži v regiji Highland, na SV obali Škotske, na precej odročni lokaciji. Najbližja soseda je destilarna Old Pulteney, ki leži še nekaj severneje. Destilarno je dal l. 1819 zgraditi Vojvoda Southerlandski. Tip je bil kar žleht. Svojim najemnikom je jemal zemljo in jih premetaval po svoji posesti, kakor mu je pasalo. Ko se je odločil, da bo naredil destilarno, je najmnike pač prisilil, da so šli delat v destilarno.

Še nekaj trivije. Drugo destilarno so zgradili, ko je bilo povpraševanje po dimljenem viskiju veliko. Otok Islay je bil prizadet s sušo, destilarna Port Ellen ni mogla izpolnjevati dogovorjenih kvot, destilarna Caol Ila pa je bila v prenovi. Takrat sta bila oba viskija, Brora in Clynelish močno šotirana. Viskije Brora so šotirali do l.1973, nato so kurjenje šote pod ječmenom opustili. Kultni sledilci destilarne Brora in destilarne Clynelish  sedaj ugotavljajo, kateri šotiran viski je bil narejen v kateri destilarni. Še izgovorjava. Clynelish se rima se s f-ajn in že-liš. Single malti Clynelish so dodani v viskije Johnnie Walker. Johnnie Walker Gold Label 18 jih ima največ. 


  • Destilrana: ClynelishDSC_3709 copy
  • Regija: Highland
  • Alkohol: 46%
  • Vonj: parfumski, polirna pasta, usnje, poprova meta, mineralen
  • Okus: ingver, propolis, mango, med, mineralen, sočen
  • Pookus: ingver, slanica, sadje
  • Leto polnitve: 2012
  • Hladno filtriran: Ne
  • Dodana barva: Ne

 


*Destilarno so leta 2018 (spet) začeli pripravljati na ponovni zagon, ki bo predvidoma leta 2020.