#69 Glenfarclas 12

glenfarclas-12Nekateri pravijo, da spadajo viskiji destilarne Glenfarclas, med tipične Speyside šeri viskije. Bo držalo. A je pri mlajših viskijih te destilarne, šeri precej skrit. 

Da bi prišli do izrazitih šeri arom, je pri Glenfarclasu potrebno zakopati v starejše viskije. Pri 15 letnem je šeri izrazit, pri polnoletnosti spet malo počepne, pri 21 let starem se pa že bohoti. Logično. Če viski staraš v boljših šeri sodih več časa, je rezultat pač izrazitejši šeri viski. Imajo tudi šeri zver, ki sliši na ime Glenfarclas 105. Tudi ta pride na vrsto. Zaenkrat je še v kletki.

Glenfarclas 12 je vseh 12 let arome in okuse črpal izključno iz oloroso šeri sodov. Le ti so bili različnih “jakosti”: od sodov prve polnitve, ki so najmočnejši, do že precej izluženih sodov četrte polnitve, ki so najboljše arome že oddali. Koliko katerih in koliko časa je v katerih ležal Glenfarclas 12, vedo samo v destilarni. Za nas to niti ni pomembno. Pomembno je samo, kakšen viski so naredili. In Glenfarclas 12 je tak.

Vonj: Na začetku šeri vonji zapolnijo nosnice, a na žalost hitro izpuhtijo. Nekaj karamele. Pridružjio se ji vonji svežega sadja, limon in hrasta. Precej sladko in sveže deluje vse skupaj.

Okus: Sveže in pekoče. Nekaj sladu. Šeri not ni veliko, a so. Hrast z nekaj tanini ob zaključku. Prijeten. 

Pookus: Suh, dolg in pikanten.


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Suh, sladek, svež, a brez “temnih” not šerija. Škoti bi rekli, da je crisp. Sčasoma se lepo odpira, a pričakovanega šeri umpfa ni bilo. To nekoliko razočara samo, če pričakuješ napad šeri not. In jaz sem jih. saj je ta Glenfarclas, vseh 12 let, odležal izključno v šeri sodih. A razočaranje ni trajalo dolgo.

Ko se sprijazniš, da Glenfarclas 12 ni šeri zver, spoznaš, da je to čisto spodoben enosladnik. Sem ter tja na plano privandra nekakšna hrastova off-nota. A tudi z njo, je to single malt, ki ne razočara. Če le vnaprej veš, da ni šeri zver. 

Redko se pokaže dobra priložnost za nakup viskija. Ena taka priložnost se je pokazala v trgovini Premium Vodka. , kjer ob viskijih, ponujajo še kaj drugega. Cel liter Glenfarclasa 12 so ponujali za 38€. Seveda nisem mogel mimo, ne da bi ga odnesel domov. Če preračunamo na standardno, 0,7 litrsko steklenico, je to 27€.  In to je za 12 let star viski, res dober nakup. Tudi če so bili šeri sodi že na zadnjih izdihljajih.

Moram še 1x ponoviti: 1 liter, 12 let starega, izključno v šeri sodih staranega single malta, za 38€, je no brainer. Ne vem, če ga še imajo, a se splača pogledat.

Še nekaj malega o destilarni. Svoje viskije ne barvajo in jih ne hladno filtrirajo. Na posestvu bodo zgradili nove oldskul stavbe za staranje viskija, imenovane dunnage Staranje v teh prostorih je dražje in zahtevnejše, kot je to v modernih centralnih silosih, kjer se stara na stotine sodov viskija, različnih destilarn. Tudi polnjenje viskijev imajo pod kontrolo, v polnilnici blizu Edinburgha. Lahko samo ponovim, kar sem napisal že pri Glenfarclasu 10: Več Glenfarclasa!


  • Destilrana: GlenfarclasDSC_3713
  • Regija: Speyside
  • Alkohol: 43%
  • Vonj: šeri, karamela, limona, hrast, sadje
  • Okus: poper, slad, hrast, šeri
  • Pookus: suh, poper
  • Leto polnitve: 2016
  • Hladna filtracija: 
  • Dodana barva: Ne