#70 Singleton 12 / Chiefftain’s 12

IMG_20180123_105726Ta dva viskija je na testiranje dal Gregor Koren, solastnik trgovine Single Blend. Smo se jeseni 2017 dobili v trgovini, kjer smo Gregor, Uroš in jaz, rekli kakšno o dopustovanju. 

Najprej Singleton of Dufftown star 12 let. Singleton je brand, znamka, ne destilarna. Destilirajo ga v treh destilarnah: Dufftown, Glendullan in Glen Ord. Prvi dve prihajata iz pokrajine Speyside, tretja iz pokrajine Highland. Singletoni iz vseh destilarn pa so bolj namenjni tistim, ki šele vstopajo v svet single maltov. Singleton 12 je poskus največjega v viski biznisu, podjetja Diageo, da bi med single malti naredil tisto, kar med blended viskiji dela z Johnnie Walkerjem. Da bi bil št.1 med single malti.

Vonj: Parfumsko cvetni vonji na začetku prevladujejo. Počasi se pridruži vanilija z dodatkom mineralnosti suhega belega vina. 

Okus: Sladek in saden. Vanilija, slad, jabolko. Okusi se hitro porazgubijo in pustijo prazen občutek v ustih. 

Pookus: Kratek in suh. Nič kaj ne prepriča.

Vonj je soliden, a pri okusu si želiš več. Odrezano, brez razvoja, izgine v nič. Prehoda v pookus ni, pa še ta ni, da bi se hvalil. Singletona iz destilarn Glendullan in Glen Ord ne poznam, a dufftownovski dvanajstletnik pade direktno v opis: nežen, enostaven, nepretenciozen. Dvomim, da jim bo uspelo postati št.1 med single malti. So se pa potrudili pri distribuciji, saj je dobavljiv praktično povsod.


🥃 / Ne priporočam.


Chieftain’s je prav tako blagovna znamka, ki je v lasti neodvisne polnilnice Ian Mcleod & co., ki je sedaj mnogo več kot samo polnilnica. Je 10. največje “viski podjetje”  na svetu.  Chiefttain’s 12 destilirajo v več destilarnah. Ta je njihova Speyside verzija, narejena v destilarni Balmenach. Na steklenici je pisalo, da so ga destilirali leta 1990, v steklenice pa napolnili leta 2003. V seriji je bilo 744. steklenic. Končali so ga v šeri sodih.

Vonj: Na začetku prevladujeta alkohol in precej izrazit hrast. Terpentinast. Nato se počasi pokažejo zelišča in nekaj šeri vonjev. Voda poudari zeliščno noto in rozine, ter odstrani terpentinske vonje.

Okus: Kremast in sladek. Rozine z nekaj popra se hitro umaknejo trpkosti. Z vodo trpkost izgine, pokažejo pa se masleno/karamelni okusi. 

Pookus: Z vodo karamelasto rozinast. Sicer ne dolg, a prijeten. Brez vode se po ustih svaljka nekakšna off-nota. 

Nebarvan in ni hladno filtriran. Šeri sodi ga naredijo bogatejšega, kot je to Singleton 12, a to ni ravno hud izziv. Soliden viski, ki je z vodo boljši, kot “čist”.


🥃🥃 / Če ni drugega.